Sagedane uinakute tegemise soov võib olla märk rasketest terviseprobleemidest

PM Tervis
Copy
Sage uinakute tegemine võib viidata raskemale haigusele.
Sage uinakute tegemine võib viidata raskemale haigusele. Foto: Shutterstock

Uus laiaulatuslik uuring on leidnud, et sage uinakute tegemine on korrelatsioonis kõrgema hüpertensiooni ja insuldi riskiga. 

Ühendkuningriigi biopanga 358 451 anonüümse isiku analüüs näitas seost uinakute tegemise ja terviseprobleemide vahel, kirjutab ScienceAlert

Kuna tegemist on korrelatsiooniuuringuga, ei pruugi arvud tähendada, et süü on uinakutes endis. On täiesti võimalik, et probleem on kehvades unemustrites ja lühikesed uinakud ei pruugi olla piisavad, et kaitsta uneprobleemidest tingitud tervisehäirete eest.

«Need tulemused on eriti huvitavad, kuna miljonid inimesed võivad nautida regulaarset või isegi igapäevast uinakut,» ütles Hiina Xiangya ülikooli anestesioloog E Wang. 

Varasemad uuringud on täheldanud võimalikku seost päevase uinaku ja hüpertensiooni ning insuldi vahel. Mõlemad seisundid on tõsised: hüpertensioon ehk püsivalt kõrge vererõhk, on peamine varajase surma põhjus ning insult võib põhjustada tõsise ja pikaajalise puude või surma.

Varasemate uuringute laiendamiseks kasutasid teadlased biopankasid, et viia läbi uuring, mis hõlmas Mendeli randomiseerimist – geneetiliste variatsioonide mõju põhjusliku seose määramise tulemusele – ja vaatlusi, mis toimusid pika aja jooksul.

Andmebaasis on teavet enam kui 500 000 Ühendkuningriigi elaniku kohta vanuses 40–69 aastat, kes andsid aastatel 2006–2010 regulaarselt proove ja teavitusi oma tervise kohta. Samuti viidi läbi küsitlus päevaste uinakute kohta. 

Biopanga andmetest jätsid teadlased välja kõik isikud, kellel oli juba enne uuringu algust kõrge vererõhk või insult. Selle tulemusel osales uuringus 358 451 inimest. 

Kõrgem uinakusagedus oli positiivselt seotud ka hüpertensiooni geneetilise eelsoodumusega. 

Neil, kes tegid uinakuid, oli 12 protsenti kõrgem hüpertensioonirisk kui harva ja mitte kunagi uinakuid tegevatel inimestel ning 24 protsenti suurem risk insuldi tekkeks.

«Kuigi uinaku tegemine iseenesest ei ole kahjulik, võivad paljud uinakute tegijad seda teha eelkõige seetõttu, et öine uni jääb kasinaks,» rääkis kliiniline psühholoog ja uneekspert Michael Grandner Arizona ülikoolist. 

«See uuring näitab, et rohkem uinakuid näib peegeldavat suurenenud südametervise ja muude probleemide riski.»

Teadlased on varem täheldanud, et vererõhk võib pärast uinakut tõusta; mis võib mängida rolli insuldi riski suurenemises päevasel ajal magavatel inimestel. 

Uuring avaldati ajakirjas Hypertension.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles