Saa teada, mitu viilu leiba tuleb päevas süüa, pluss tervislik säästuretsept

PM Tervis
Copy
Leib
Leib Foto: Urmas Luik

Tervise arengu instituudi (TAI) äsja valminud retseptivihikust «Mitmekesista oma toidulauda» leiab soodsad ja maitsvad retseptid, mis aitavad hoida tervise tugeva.

Päevas peaks sööma keskmiselt 3–5 portsjonit köögivilju ja 2–3 portsjonit puuvilju-marju. Keskmiselt on ühe köögiviljaportsjoni suuruseks 100 grammi ehk üks peotäis. Seega, et asi oleks selgem, siis võiks ühe päeva kohta süüa minimaalselt näiteks ühe porgandi, ühe väiksema peedi, ühe tomati, ühe õuna ja 1–2 dl marju. Proovi lisada värskeid või külmutatud köögivilju nii paljudele roogadele kui võimalik.

Ära pelga tarbida külmutatud köögivilju ja marju. Õigel ajal korjatud ja säilitatud köögiviljad säilitavad oma vitamiinid ja sobivad hästi, kui värskeid pole käepärast võtta või on lihtsalt kiire.

Leiba peaks päevas sööma umbes 3–4 viilu. Seda on hea teha kas mõne toidu kõrvale või võileibadena kiireks ooteks. Erinevaid leibu, näiteks täistera-, seemne-, rukkileivad võiks valida vaheldumisi ning pakendilt võiks jälgida, et kiudainete sisaldus 100 grammi leiva kohta oleks vähemalt 7–8 grammi.

Tihti ollakse arvamusel, et riis, kartul ja makaronid on süsivesikud ja nende söömine teeb paksuks. Tegelikult aga ei ole tegemist süsivesikute, vaid rohkelt süsivesikuid sisaldavate toiduainetega. Kui sööme neid mõistlikus koguses ja toitumine on mitmekesine, siis saame neist hoopis organismile vajalikke toitaineid. Riis ja makaronid ei tohiks siiski olla laual iga päev.

Taani omlett (neljale)

  • 3 keskmist keedetud kartulit 400 g
  • 1–2 spl (15–30 g) õli
  • 1 veiselihakonserv (240 g)
  • 2 tomatit (100 g) või 5–6 kirsstomatit
  • 6 muna
  • 2 dl piima
  • Maitsestamiseks veidi soola ja musta pipart. Serveerimiseks hakitud murulauku või rohelist sibulat.
  1. Koori kartulid ja lõika need kuubikuteks või viiludeks.
  2. Kuumuta pannil õli ja prae kartuleid selles mõned minutid.
  3. Lisa kuubikuteks lõigatud lihakonserv ja tükeldatud tomatid (kirsstomatid vaid poolita).
  4. Klopi munad ja piim kahvliga lahti, maitsesta vähese soola ja pipraga ning kalla segu pannile.
  5. Küpseta madalal kuumusel ilma kaaneta, panni küpsemise ajal aeg-ajalt kummutades ja kergitades omletti kahvliga, et muna hüübiks ning kõik valmiks ühtlaselt.
  6. Serveerimisel puista omletile hakitud murulauku või rohelist sibulat.

Allikas: TAI retseptivihik «Mitmekesista oma toidulauda»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles