Teadlased tegid kindlaks, milline dieet võib vähendada infarkti tekkimise riski

PM Tervis
Copy
Vahemere dieet on kasulik südame tervisele ja pikendab eluiga.
Vahemere dieet on kasulik südame tervisele ja pikendab eluiga. Foto: Shutterstock

Vahemere dieet võib vähendada südameinfarkti, insuldi või varajase surma riski sadade miljonite inimeste puhul, kellel on suurem tõenäosus haigestuda südame-veresoonkonna haigustesse, viitab uus uuring. 

On hästi teada, et oliiviõli, pähklite, mereandide, täisteratoodete ja köögiviljade rikast dieeti seostatakse mitmete kasudega, sealhulgas pikema elueaga. 

Seni on aga vähe tõendeid selle kohta, kuidas see võib aidata neid, kellel on suurem risk haigestuda südame-veresoonkonna haigustesse. Nende hulgas on sadu miljoneid rasvunud, II tüüpi diabeedi, kõrge vererõhu või kõrge kolesteroolitasemega inimesi ning neid, kes on füüsiliselt passiivsed, suitsetavad või tarbivad liialt alkoholi.

Praegu soovitavad juhised erinevaid dieete neile, kellel on suurem risk südameprobleemide tekkeks, kuid need tuginevad tavaliselt mitte-randomiseeritud uuringute madala kindlusega tõenditele. Nüüd on ulatuslik uuring – esimene omataoline maailmas –, mis analüüsis 40 randomiseeritud uuringut, leidnud kinnituse, et Vahemere dieet on südame tervisele kasulik. 

Vahemere ja madala rasvasisaldusega dieedid vähendavad kõrge südame-veresoonkonna haiguste riskiga inimeste surma ja infarkti tõenäosust, selgub ajakirjas BMJ avaldatud ülevaatest.

«Tulemused näitavad, et programmid, mis propageerivad Vahemere ja madala rasvasisaldusega dieeti koos füüsilise aktiivsuse või muude sekkumistega, vähendavad kõrgenenud kardiovaskulaarse riskiga patsientide infarktiriski ja suremust,» kinnitasid uuringu autorid ja lisasid, et Vahemere dieet võib tõenäoliselt vähendada ka insuldiriski.

USA, Kanada, Hiina, Hispaania, Colombia ja Brasiilia teadlased vaatasid läbi 40 uuringut, milles osales 35 548 osalejat, keda jälgiti seitsme erineva dieediprogrammi jooksul keskmiselt kolm aastat, vahendab The Guardian

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles