See terviseprobleem võib röövida sinult mälu

Jaana Otsa
, Suvereporter
Copy
Uneprobleemid mõjuvad tervisele laastavalt.
Uneprobleemid mõjuvad tervisele laastavalt. Foto: Shutterstock

Uuringus selgub, et uneapnoe mõjutab lisaks südame-veresoonkonna haigustele, diabeedile, ärevusele ja depressioonile ka pikaajalist kognitiivset langust, näiteks probleeme mälu, tähelepanu- ja keskendumisvõimega, vahendab Medical Xpress.

Flindersi ülikooli eksperdid töötavad välja paremaid võimalusi uneapnoe ravimiseks, et vältida mitmesuguseid terviseriske, sealhulgas kognitiivset langust.

Uneapnoe mõjutab üle ühe miljardi inimese kogu maailmas. Kui sündroom on raske ja ravimata, võib see suurendada järgmiste tervisehädade riski: dementsus, Parkinsoni tõbi, hüpertensioon, südame-veresoonkonna haigused, sealhulgas infarkti ja insuldi tekkimise tõenäosust, ärevus, depressioon, elukvaliteedi halvenemine, liiklusõnnetused ja kõikvõimalikud suremused.

Uuringusse kaasati enam kui 470 uneapnoe sündroomiga meest, kes jäid vanusevahemikku 41-87. Uuringu käigus jälgiti päevasel ajal nende mõtlemiskiirust, visuaalset tähelepanu ja episoodilist mälu. Uurimuse eesmärk oli mõõta, kuidas need omadused on mõjutatud unefaasidest lähtuvalt: kerge uni, sügav uni ja REM-uni. Kõige suuremat rolli mängib õppimises ja mälutegevuses REM-uni. On tehtud kindlaks, et mälu, keskendumisvõime ja mõttetegevus on langenud uneapnoe tõttu ka 2. ja 3. unestaadiumis.

Flindersi Tervise- ja Meditsiiniuuringute viimased uneuuringud ei otsi ainult seoseid unehäirete ja kehvade terviseprobleemide vahel, vaid leiavad võimalusi ka paremateks ravivõimalusteks. Näiteks parandab CPAP unekvaliteeti ja vähendab kognitiivsete võimete langust. CPAP (pidev positiivne hingamisteede rõhk) on masin, mis kasutab kerget õhurõhku, et hoida hingamisteed une ajal lahti. Selle ravi saab määrata tervishoiutöötaja. Paraku on antud ravimeetodil omad kõrvaltoimed, milleks on ebamugavustunne ninas (ninakinnisus, kuivus, aevastamine, nohu), kurguvalu, ärritunud silmad jne. Lisaks sellele tuleks ravida ka halvast unehügieenist põhjustatud unehäireid, sest just nendest uneapnoe alguse saabki.

Kui tunned, et uni on nigel ja seetõttu kimbutavad terviseprobleemid, tarvitseb pidada unepäevikut.

Loe veel: Arst soovitab üllatavat vahendit, mis aitab saavutada parema une 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles