Lisa need kuus toitu oma menüüsse, et vähendada infarkti ja insuldi riski

PM Tervis
Copy
Südame tervise hoidmiseks tuleks tarbida puu- ja köögivilju
Südame tervise hoidmiseks tuleks tarbida puu- ja köögivilju Foto: Shutterstock

Ajakirjas European Heart Journal avaldatud värske uuringu kohaselt suurendab puu- ja juurviljade, kaunviljade, pähklite, kala ja täisrasvast piimatoodete ebapiisav tarbimine täiskasvanutel südame-veresoonkonnahaiguste riski.

Dieet, mis sisaldab suuremas koguses neid kuut peamist toiduainet, alandaks südame-veresoonkonnahaiguste ja suremuse riski, eriti madalama sissetulekuga riikides, kus neid toiduaineid tarbitakse vähe, kirjutab Medical Daily.

Uuringu viisid läbi McMasteri ülikooli teadlased ja Hamiltoni rahvastiku-uuringute terviseinstituudi (PHRI) teadlased. Uurijad kasutasid väljatöötatud toitumisskoori ja kordasid seda viies sõltumatus uuringus 70 riigis. PURE tervisliku toitumise skoor töötati välja kuue toidu põhjal, millel on tunduvalt väiksem suremusrisk.

PURE tervisliku toitumise skoori soovituse järgi peaks sööma järgmisi toiduaineid:

  • Puuviljad – kaks kuni kolm portsjonit päevas
  • Köögiviljad – kaks kuni kolm portsjonit päevas
  • Pähklid – üks portsjon päevas
  • Piimatooted – kaks portsjonit päevas
  • Kaunviljad – kolm kuni neli portsjonit nädalas
  • Kala – kaks kuni kolm portsjonit nädalas

PURE tervisliku toitumise skoor soovitab tarbida täisteratooteid ning vahelduse mõttes lisada menüüsse punast liha või linnuliha. Teadlased usuvad, et nende mõõdukas tarbimine on samuti seotud parema südametervisega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles