Kas vee joomine aitab kaalust alla võtta?

Jaana Otsa
, suvereporter
Copy
Vesi moodustab umbes kaks kolmandikku meie kehamassist. Vee hulk meie kehas sõltub vanusest, imikutel moodustab vesi 75%, noorukitel 65%, täiskasvanutel 60% ning vanemaealistel inimestel 55% kehamassist.
Vesi moodustab umbes kaks kolmandikku meie kehamassist. Vee hulk meie kehas sõltub vanusest, imikutel moodustab vesi 75%, noorukitel 65%, täiskasvanutel 60% ning vanemaealistel inimestel 55% kehamassist. Foto: Pexels

On levinud arvamus, et vee joomine aitab lisakilosid kaotada, kuid tegelikult puudub nendele väidetele tõendusmaterjal. Käesoleva loo eesmärk on lükata ümber kaks levinud müüti seoses vee tarbimisega ja kaalu langetamisega ning selgitada, kuidas mõjub vee joomine kalorite põletamisele ja söögiisule.  

Müüt 1: Vesi aitab põletada kaloreid 

Kuigi täiskasvanute ja noorte seas tehtud uuringus leiti, et 500 milliliitri vee joomine suurendab lühiajaliselt puhkeolekus kulutatava energia hulka, on siiski kalorite põletamise mõju väike. Näiteks põletab iga keskmine täiskasvanu iga 500 milliliitri vee kohta ainult 20 kalorit. Lisaks on tõestatud, et selle mõju kestab vaid tund aega. Isegi kui tarbida päevas 1,5 liitrit rohkem vett, oleks kalorite sääst väiksem kui näiteks ühes viilus leivas. Oluline on märkida, et uuringud on keskendunud peamiselt noortele ja tervetele täiskasvanutele, mistõttu on vajalik teha täiendavaid uuringuid teiste vanuserühmadega. 

Müüt 2: Vee joomine söögikordade ajal vähendab söögiisu

Tundub loogiline eeldada, et vee joomine enne sööki vähendab söögiisu, kuid see pole teaduslikult tõestatud. Uuringud on andnud segaseid tulemusi, kus keskealised ja vanemad täiskasvanud kaotasid kaalu, kui nad jõid vett enne sööki, samas kui nooremad osalejad ei kaotanud kaalu, olenemata sellest, kas nad jõid enne sööki vett või mitte. Siiski võisid osalejad katse ajal vee joomist teadvustada, mis võis mõjutada nende söömisharjumusi. Lisaks keskendutakse paljudes sellistes uuringutes vaid üksikute söögikordade järgsele söögiisu vähenemisele, jättes tõestamata seda, kas ka üldine söögiisu vähenemine viib pikaajalise kaalulanguseni. Bioloogiliselt võib kehakaalu muutusteta hoidmine samuti mõjutada vee joomise mõju söögiisule. 

Veest üksi ei piisa 

Vesi ei ole tõhus söögiisu regulaator. Vedelikud tühjenevad maost kiiresti, pakkudes vaid ajutist täiskõhutunnet. Isegi kui vett tarbitakse söömise lõpus, ei pruugi see pikendada täiskõhutunnet, kuna vedelikud saavad maos seeduva pooltahke toidu sisu kaudu kiiresti mööda minna. Siiski, kui vesi on segatud teiste ainetega, näiteks  kiudained, supid või köögiviljakastmed, võib see maost väljumise protsessi aeglustada ning pakkuda pikemat täiskõhutunnet. 

Vee roll kaalulanguses

Kuigi vesi ei aita otseselt kaalust alla võtta, jääb see siiski tervislike jookide valikute alla. Kõrge kalorisisaldusega jookide, nagu karastusjoogid ja alkohol, asendamine veega võib aidata vähendada igapäevast kalorite tarbimist ning seeläbi aidata kaasa kaalulangusele. 

Kuigi vee joomisel on tervislikud omadused, puudub teaduslik tõendusmaterjal, mis toetaks märkimisväärselt väidet, et see aitab kaalust alla võtta. Vee mõju kalorite põletamisele ja söögiisu vähendamisele on piiratud ning see varieerub erinevate inimrühmade vahel. Kaalulanguse saavutamiseks ei piisa ainult vee tarbimisest, vaid tuleks võtta terviklik lähenemine, mis hõlmab tasakaalustatud toitumist ja regulaarset kehalist aktiivsust. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles