See tegevus soodustab paremat südametervist ja meelitab noori liikuma

PM Tervis
Copy
Orienteerumine. Foto on illustratiivne.
Orienteerumine. Foto on illustratiivne. Foto: Dmitri Kotjuh

Hea südametervise hoidmiseks tuleb treenida oma keha nii füüsiliselt kui ka vaimselt juba noores eas. Liikumisharjumuse ja tervisliku eluviisi kujundamine varakult on lihtsam kui muutuste loomine vanemana. Siinkohal mängivad suurt rolli nii lapsi ümbritsev keskkond kui ka vanematest eeskujud. Statistiliselt on lapsed ja noored kujunenud vähese liikumise tõttu suurimaks südamehaiguste riskirühmaks, mistõttu on liikumisvajalikkuse rõhutamine ning õigele teele suunamine noorte seas olulise tähtsusega.

Tegemist on laiema probleemiga ühiskonnas, tõdeb südamearst dr Martin Serg. «Tallinna Ülikooli uuringust ilmnes, et Eesti lapsed liiguvad päevas värskes õhus vähem kui vangid kinnipidamisasutuses. Järjest enam asendub füüsiline aktiivsus ekraaniajaga, mis on põhjustanud ka ülekaalulisuse kasvu. Tähtis on noortele juba varakult tekitada elukestvat liikumisharjumust ning asendada meelelahutuslikku ekraaniaega rohkema liikumisega.

Südamearst dr Martin Serg.
Südamearst dr Martin Serg. Foto: Raul Mee

Vähene füüsiline aktiivsus laste ja noorte puhul seotud eelkõige suureneva kehakaaluga, mis on omakorda riskiteguriks mitmetele krooniliste haigustele nagu näiteks 2. tüüpi diabeet. „Lastel ja noortel peab olema vähemalt 60 minutit mõõduka kuni tugeva intensiivsusega kehalist tegevust päevas, mille tagajärjel hingamine kiireneb ja tekib kerge higistamine,» selgitab dr Serg.

Üks võimalik ja lõbus viis, millega noortes liikumispisikut kasvatada, on orienteerumine. Tervisekassa, liikumisaasta ja Eesti Orienteerumisliidu eestvedajad kutsuvad oma südametervisele suuremat tähelepanu pöörama ja pere- või sõpruskondlikult orienteerumist proovima. See on lõbus ja hasarti tekitav liikumisviis, millega looduses või linnas aktiivselt aega veeta ning avaldada positiivset mõju üheaegselt oma liigestele, lihastele, südamele ja ajutööle. Samuti on see ka väga seltskondlik ja sotsiaalne tegevus, mida võivad harrastada igas vanuses inimesed.

Loe liikumisharjumuse kujundamisest rohkem

Liikumisharjumuse saab kujundada kolme lihtsa nipiga

Kuidas nakatada väikelaps kestva liikumisharjumusega?

Oluline investeering aitab hoiduda südamehaigustest ja toota õnnetunnet

Seni on orienteerumine olnud populaarsem pigem täiskasvanute seas. Kuna lähedaste inimeste eeskuju noorte harjumuste kujundamisel on määrava tähtsusega, julgustab

Orienteerumisliidu liikumisharrastuse juht Mait Tõnisson.
Orienteerumisliidu liikumisharrastuse juht Mait Tõnisson. Foto: Ivo Kraus

Orienteerumisliidu liikumisharrastuse juht Mait Tõnisson täiskasvanuid kaasama orienteerumisele ka lapsi. «Orienteerumine ei tähenda vaid tõsist võistlussporti, vaid seda saab harrastada ka lihtsama mõnusa ja põneva liikumisviisina värskes õhus. See on nagu põnev mäng, kus punktide otsimine ja leidmine tekitab parasjagu hasarti, nii et avastad end ikka ja jälle märkamatult liikumas. Tempo ning raja raskusastme võid siinkohal endale ise valida – on nii lihtsamaid ja keerulisemaid, lühemaid kui ka pikemaid variante, mida saavad läbida ka lapsed,» julgustab ta.

Tõnissoni sõnul ei ole orienteerumise harrastamiseks vaja teha isegi suuri investeeringuid varustusse, piisab vaid pealehakkamisest. Alustaja võib riietuda aktiivsemaks liikumiseks sobilike riietega, mis ei võta väga vett sisse ja ei jää okstesse kinni. Uued huvilised saavad orienteerumisega tutvust teha juhendaja abil liikumisaasta orienteerumispäevakutel.

Maailma terviseorganisatsiooni (WHO) soovitab olenevalt vanusest igapäevaselt ideaalsel juhul vähemalt tund aega mõõduka intensiivsusega liikuda:

  • lapsed ja noored peaksid olema iga päev keskmiselt vähemalt 60 minutit kehaliselt aktiivsed, tehes mõõduka kuni tugeva intensiivsusega tegevusi.
  • täiskasvanud peaksid iga nädal tegelema vähemalt 150 minutit mõõduka intensiivsusega või 75 minutit tugeva intensiivsusega kehalise aktiivsusega või neid omavahel kombineerima.

Dr Serg paneb kõigile südamele, et lisaks liikumisele on oluline ka tervislikult ning mitmekülgselt süüa, piirata alkoholi- ja tubakatoodete tarbimist ning magada piisavalt. Nii hoiad oma südame korras ja vähendad märgatavalt südamehaiguste põdemise riski ning annad eeskuju endast noorematele tervislike harjumuste kujundamisel.

Lisasoovitusi oma südametervise hoidmiseks leiab www.liigun.ee.

Tutvu liikumisaasta programmiga ja registreeru orienteerumisele: https://liikumisaasta.ee/fookuses

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles