Kas kosutava une saladus? Uuring paljastas, mida söövad normaalse unega inimesed

PM Tervis
Copy
Magus uni.
Magus uni. Foto: Shutterstock

Hea tervis sõltub tervislikust toitumisest, piisavast liikumisest ja unest. Hiljutine Soomes läbi viidud ja ajakirjas Frontiers in Nutrition avaldatud uuring käsitles puu- ja köögiviljade tarbimise ning une kestuse vahelist seost. 

Uni on oluline keha taastumiseks ja kognitiivsete funktsioonide säilitamiseks. Täiskasvanutele soovitatakse magada seitse kuni üheksa tundi ööpäevas, kuid paljud ei saavuta seda stressi, kehva toitumise ja istuva eluviisi tõttu, mis võib põhjustada südame-veresoonkonnahaigusi ja kognitiivsete võimete langust.

Uuringus vaadeldi une kestuse ning puu- ja köögiviljade tarbimise vahelist seost ning milline on individuaalsete unetüüpide (kronotüüpide) mõju nendele harjumustele. Maailma terviseorganisatsioon soovitab tarbida vähemalt 400 grammi puu- ja köögivilju päevas, kuid paljud täiskasvanud ei saavuta seda miinimumi.

Uuringus analüüsiti 5043 soomlase andmeid. Nad jagati une kestuse järgi gruppidesse: lühike (alla 7 tunni), normaalne (7–9 tundi) ja pikk (üle 9 tunni) uni. Enamik kuulus normaalse kestusega une gruppi.

Tulemused näitasid, et normaalselt magavad inimesed tarbivad rohkem puu- ja köögivilju kui lühikese või pika une kestusega inimesed. Nad söövad rohkem teatud köögivilju, näiteks rohelisi lehtköögivilju, aga ka puuvilju ja marju. Kronotüüpidel oli toitumisharjumustes minimaalne mõju.

Uuring viitab, et nii puu- ja köögiviljade tarbimise kogus kui ka tüübid on seotud une kestusega, rõhutades vajadust sihipäraste toitumist mitmekesistavate sekkumiste järele.

Uuringutulemused ei tähenda muidugi seda, et ainuüksi spinati, salati ja mustikate söömine annab hea une, küll aga annab taas tõendust, et värske kraam toetab keha optimaalset toimimist. 

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles