See lihtne tegevus võib aidata vähendada alaseljavalu

PM Tervis
Copy
Seljavalud
Seljavalud Foto: Shutterstock

Uue uuringu põhjal oli inimestel, kes regulaarselt kõndisid, alaseljavalu episoode harvem. 

19. juunil ajakirjas The Lancet avaldatud uuring tõstab esile käimise eeliseid tervisele, eriti nende inimeste puhul, kellel on alaseljavalu.  

2020. aasta andmed näitavad, et umbes 619 miljonit inimest kogevad alaseljavalu ja teadlaste hinnangul kasvab see arv 2050. aastaks 843 miljonini.

«Kui suudame suunata fookust seljavalu ennetamisse, aitab see tervishoiusüsteemile tohutult kaasa,» ütles Natasha Pocovi, kes on uuringu esimene autor ja terviseteaduste osakonna teadur Macquarie ülikoolis Austraalias.

Uuringu tulemused on paljulubavad ka seetõttu, et erinevalt paljudest tegevusvormidest on kõndimine enamiku inimeste jaoks ohutu ja juurdepääsetav treening, lisas Paul Cooke, kes on New Yorgi erikirurgia haigla füsioterapeut.

«Peaaegu kõik inimesed saavad igapäevastest jalutuskäikudest mingil määral kasu,» ütles Cooke ajakirjale Health.

Kõndimise ja seljavalu vahelise seose uurimiseks jälgisid Pocovi ja tema meeskond 701 täiskasvanut, kes olid hiljuti kogenud alaseljavalu. Uuringus osalejad olid keskmiselt 54-aastased ja 81 protsenti neist olid naised.

Uuringus määratleti alaseljavalu episoodina, mis kestis vähemalt 24 tundi ja saavutas numbrilisel valuskaalal nullist kümneni vähemalt kaks. Need episoodid ei olnud samuti «seotud konkreetsete diagnoosidega» ja olid piisavalt olulised, et vähemalt osaliselt piirata inimese igapäevast tegevust.

Osalejad jaotati sekkumisrühmaks ja kontrollrühmaks; sekkumisrühma kuulujad said kuus juhendatud koolitust füsioterapeudiga ja kõndimisplaani. Need kõndimisprogrammid olid individuaalsed, kuid sekkumisrühmas osalejaid julgustati kuue kuu jooksul tegema kuni viis 30-minutilist jalutuskäiku nädalas.

Uuring algas 2019. aasta septembris ja lõppes 2022. aasta juunis ning Pocovi meeskond jälgis kahte rühma üks kuni kolm aastat. Osalejad kandsid mõõtureid seitse päeva, kolm kuud pärast uuringu alustamist – see võimaldas teadlastel jälgida nende sammude arvu ja liikumist.

Pärast andmete analüüsi leidsid uuringu autorid, et kontrollrühmas osalejatel oli seljavalu kordumine suurem kui neil, kes kõndisid regulaarselt. Keskmiselt kogesid kontrollrühma inimesed veel alaseljavalu episoode pärast 112 päeva möödumist, samal ajal kui kõndimisrühmas oli valu esinemine edasi lükatud keskmiselt 208 päeva.

«Meil oli alati aimdus, et kõndimine pakub kasusid, kuid olime üllatunud, kui nägime, et nii lihtne sekkumine oli nii tõhus,» ütles Pocovi.

«Regulaarne kõndimine aitab tugevdada jala- ja süvalihaseid, suurendab aeroobset võimekust, kontrollib kehakaalu ning vähendab stressi ja pingeid,» selgitas Cooke. «Need kõik võivad aidata kaasa seljavalu leevenemisele.»

«Ja kõndimine ei aita mitte ainult alaseljavalu vastu – üldiselt leevendab liikumine valu, sest see võib vähendada jäikust ja väsimust, mis tekivad istuva eluviisiga,» ütles Ohio osariigi ülikooli Wexneri meditsiinikeskuse ortopeediline kirurg Elizabeth Yu.

Lisaks valu vaigistamisele võib regulaarne treening või kõndimine aidata jõudu, liikuvust, meeleolu ja energiat suurendada, lisas Yu.

Tagasi üles