Apteekrid hindavad minister Partsi plaani rahva tervisele ohtlikuks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Käsiravimite müümine tavakauplustes maksaks rahvatervisele valusasti kätte, hoiatavad apteekrid. Pealegi võib konkurentsiameti ja majandusministeeriumi idee olla vastuolus Euroopa kohtu kevadise otsusega, kirjutab Alo Lõhmus ajalehes Postimees.

«Kui meil ei lubata apteegis vorsti müüa, siis ravimeid ei peaks ka vorstipoes müüma,» ütleb Tartu Uue apteegi juhataja Regina Kurvits vastuseks palvele kommenteerida ideed hakata käsimüügiravimeid turustama ka poodides.

Just seesuguse mõtte pakkus konkurentsiamet majandusministeeriumile välja maikuus ning Juhan Partsi juhitav ministeerium on plaaniga igati päri.

«Eelkõige on see oluline tagamaks suuremat konkurentsi, mis avaldab mõju ravimite hindadele,» selgitas idee vooruseid ministeeriumi nõunik Rasmus Ruuda, kelle sõnul paraneks ka ravimite kättesaadavus.

Ministeeriumi nõunik tõi näiteks Põhjamaad, kus see süsteem toimib tema sõnul edukalt.

E-apteegi juhtaja Tea Siimon, kes kuulub nii Apteegiliidu kui ka Eesti Proviisorite Koja juhatustesse, on aga seisukohal oleks see aga rahvatervisele ohtlik.

Tema sõnul ei saa poemüüjalt loota nõustamist, mida apteekrid pakuvad ka kõige tavalisemate käsimüügiravimite soovijatele.

«Apteeker oskab soovitada, kas minna arsti juurde või on hädale ka mingi muu ravim olemas,» kirjeldas Siimon. «Oskab vastata, kui inimene ütleb, et tal tekkis ravimi võtmisega mingi probleem.»

Kõigele lisaks võib Partsi ministeeriumi plaan olla vastuolus Euroopa kohtu hiljutise otsusega - tänavu 19. mail leidis kohus Saarimaa apteekrite kaebust menetledes, et rahvatervise kaitse huvides on liikmeriikidel õigus reserveerida ravimite jaemüügi õigus vaid proviisoritele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles