Kreatiin ja valgupreparaadid koormavad neere

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Scanpix

Põhja-Eesti regionaalhaigla dialüüsi ja nefroloogia osakonna juhataja doktor Merike Lumani sõnul võivad sportlaste, eriti jõusaalis treenijate kasutatavad valgupreparaadid ja taastumist soodustav toidulisand kreatiin neere liigselt koormata.


Luman tõdes, et kuuldus suures koguses kreatiini või ka valgupreparaadi manustamisel tekkivatest öistest valudest selja alaosas vastab tõele ning võib viidata neerude ülekoormusele. Kui valu läheb toidulisandi manustamise lõpetamisel kiirelt üle, pole tohtri sõnul muretsemiseks põhjust, kuid parem oleks käia arsti juures neerutalitlust kontrollimas.

«Sinna peab mõistlikkus käima juurde,» märkis Luman sportlaste kasutatavate toidulisandite kohta. «Nad on kindlasti koormus neerudele ja kui ei joo kõvasti ja kui on mingi neeruhaigus, siis neid kindlasti ei tohi võtta.»

Rohke vedeliku tarbimine aitab Lumani sõnul neerudel toidulisanditega paremini hakkama saada. Kahtlemata peavad palju treenivad inimesed teistest rohkem jooma ka seetõttu, et kaotavad higistamisega palju vett. 

Lisaks viib higi välja palju soola - seetõttu ei tee teistest suurem soolatarbimine sportlaste neerudele Lumani sõnul liiga. Higistamine viib kõik tasakaalu. Seevastu inimesele, kes kuigi palju ei higista, on liigne soolatarbimine eriti kahjulik, tõstes vererõhku ning ohustades seeläbi ka neere.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles