Kas kohvi lahjendamine parandab kofeiini omastamist?

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Tartu ülikooli teadusportaali 

Novaator

 lugeja tahtis teada, kas vastab tõele, et kofeiin lahustub hästi vees ja seetõttu on võimalik tassitäiest kohvist saada suuremat ergutust, kui lisada rohkem vett. Vastas TÜ farmakoloogia dotsent Ain Raal.


Kofeiin lahustub aeglaselt (vahekorras 1:60) külmas, kuid kergesti keevas vees. Kohvi keetmisel on asi siiski keerulisem, sest tegemist ei ole puhta kofeiini ja veega, vaid taimse materjali - kohvipulbriga.

Selle keeva veega töötlemisel ei toimu mitte ainult kofeiini lahustumine, vaid leiab aset hoopis keerukam protsesside kogum - ekstraktsioon. Kofeiini lahustumine moodustab sellest vaid ühe osa.



Ekstraktsiooni üks põhireegleid ütleb seda, et ekstraktsioon toimub nii kaua, kuni aine kontsentratsioon taimses materjalis ja seda ümbritsevas vedelikus saavutab tasakaalu. Kontsentratsioonide tasakaalu saabumise vältimiseks või edasilükkamiseks on kaks võimalust.

Esiteks, tõepoolest tõsta lahusti ehk antud juhul vee hulka. Teiseks, hoida kontsentratsioonide erinevust taimsele materjalile lahustit järg-järgult peale lastes. Just sellel menetlusel (läbinõristamisel ehk perkolatsioonil) põhinebki nüüdisaegsete kohvimasinate töö.

Seejuures pole eesmärgiks mitte ainult võimalikult kogu kohvipulbris sisalduva kofeiini, vaid ka lõhna ja maitset andvate ainete maksimaalne ekstraktsioon.

Niisugune, perkolatsioonil põhinev meetod on kohvi valmistamisel märksa tõhusam ja annab mõnusama joogi kui selle keetmisel kasutatava vee hulga suurendamine.

 Ei maksa unustada sedagi, et kofeiin toimib muuhulgas uriinieritust soodustavalt.

Vedeliku suurendatud maht soodustab viimast omalt poolt veelgi ja nii on iseäranis suure mahuga nautejoogi manustamise tulemuseks organismi liigselt koormav ja üsna tüütu kõrvaltoime. Niisiis, täiendava veehulga lisamine kohvile annab üksnes veelgi suurema pissihäda.



Kokkuvõtteks: suurendatud veehulgaga kohvile tasub igas mõttes eelistada korralikku masinakohvi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles