Arst: ohutut e-sigaretti ei ole olemas

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
E-sigaret. Pilt on illustreeriv.
E-sigaret. Pilt on illustreeriv. Foto: Panther Media/Scanpix

TÜ Kliinikumi kopsukliiniku arst Alan Altraja kirjutab Kliinikumi Lehes, et ohutut e-sigaretti ei ole olemas ning e-sigaretid ei sobi abivahendiks suitsetamisest loobumisel.

Altraja märgib, et et e-sigarettide ja e-vedelike tootmine ei ole enamikus maailma riikides allutatud sellistele kindlatele regulatsioonidele, nagu neid rakendatakse toiduainete või erimaterjalide tootmisele, rääkimata ravimite valmistamisest. 

Tulemuseks on tohtri sõnul ettearvamatu mõju inimese, eelkõige aga tema hingamiselundite tervisele. 

6.–10. septembrini Münchenis toimunud Euroopa Kopsuarstide Assotsiatsiooni (ERS) kongressil esitatud tõenduspõhise juhtmõtte kohaselt põhjustab mistahes sissehingatud õhusaaste ohtu hingamisteede tervisele, ent palju avaldati Altraja sõnul ka uusi e-sigarettidega seonduvate originaaluuringute tulemusi. 

Nii leiti arsti sõnul hiirtega läbi viidud katsete käigus, et e-sigaretivedelik suurendab lima tootmist hingamisteedes ja kutsub esile erinevaid kroonilise obstruktiivse kopsuhaiguseni viivaid muutusi. 

Altraja enda töögrupp koostöös Tartu ülikooli bio- ja siirdemeditsiini instituudi ja doktorant Argo Augiga selgitas kõrge nikotiinikontsentratsiooniga e-sigaretivedeliku toimet inimese primaarsetele bronhiepiteelirakkudele. 

Tulemusi võrreldi sigaretisuitsu ekstrakti toimel tekkinud muutustega. 

Selgus, et e-sigaretivedelik avaldab bronhiepiteelrakkude ainevahetusele kiiret ja sügavat mõju, mille tugevus on võrreldav tavasigaretisuitsu toimega. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles