Euroopa Liidu kohus: ülekaalulisust võib pidada puudeks

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ülekaalulisi tekib juurde.
Ülekaalulisi tekib juurde. Foto: SCANPIX

Ülekaalulisuse tõttu lahti lastud Taani lapsehoidja juhtumist tõttu märkis Euroopa Liidu kohus eile, et ühenduse tööõigusest lähtudes võib ülekaalulisust käsitleda kui puuet.

Euroopa Kohtu otsus põhineb Euroopa Liidu tööalase võrdõiguslikkuse direktiivil, mille eesmärgiks on vähendada töökohal toimuvat diskrimineerimist, vahendab Deutsche Welle.

Kohtul paluti kujundada seisukoht Taani lapsehoidja, Karsten Kaltofti juhtumis, kus mees lasti 2010. aasta novembris pärast 15 aastat töötamist lahti. Kogu aja, mis ta lapsehoidjana töötas, kaalus ta 160 kilo.

Kohalik omavalitsus, kelle palgal ta selle aja jooksul oli, eitab mehe lahti laskmist ülekaalulisuse tõttu ja ütleb, et see oli tingitud hoolt vajavate laste arvu vähenemisest.

Kaltoft ja tema ametiühing ei nõustunud selle põhjendusega, andes asja Taanis kohtusse, mis palus Euroopa Liidu kohtult selles küsimuses täiendavat selgitust.

Taani kohus palus täpsustada, kas Euroopa Liidu õiguse kohaselt on keelatud diskrimineerimine ülekaalulisuse ettekäändel.

Kohus märkis, et kuigi ükski Euroopa Liidu seadus ei välista seda, võib ülekaalulisust käsitleda kui puuet, mis piirab pikaajaliselt inimest teiste töötajatega võrdsel alusel töötamast.

See otsus tähendab, et teatud juhtudel võivad ülekaalulised töötajad Euroopa Liidus otsida diskrimineerimise vastasest seadustest kaitset tööandja eest.

Antud juhtumi puhul tähendab Euroopa Liidu kohtu otsus seda, et lõppotsuse tegemine läheb Taani kohtule.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles