Meeste kehv mälu sai teadusliku kinnituse

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mälu. Pilt on illustreeriv
Mälu. Pilt on illustreeriv Foto: SCANPIX

Naistel on põhjust rõõmustada, kuna teadusuuringud on tõestanud seda, mida nad pidevalt püüavad meestele öelda – lisaks sellele, et meeste mälu on kehvem, kui naiste oma, hakkab ka see osa ajust, mis kontrollib mälu, teatud vanusest alates meestel vähenema.

«Täpselt nii ongi – vähemalt seda räägivad faktid,» ütles doktor Clifford Jack Mayo kliinikust, vahendab CNN. Tema sõnul võib alates 40. eluaastast täheldada, et meeste mälu muutub võrreldes naistega märgatavalt kiiremini kehvemaks.

Selle väite kinnituseks toob Jack välja koos kolleegidega läbi viidud uuringu tulemused, kus vaadati 1246 30–95aastase inimese mälu ja ajuehitust. Uuringust selgus, et kuigi nii naistel kui meestel hakkab mälu 30. eluaastast alates halvenema, kiirenes meeste mälu halvenemine oluliselt alates 40. eluaastast.

Lisaks sellele hakkas 60. eluaastast meestel vähenema ka hipokampuse ehk selle ajuosa suurus, mis kontrollib mälu. «Nooremas eas on hipokampuse osa meestel keskmisest suurem,» märkis neuroloog Charles DeCarli uuringutulemusi kommenteerides.

Vananedes väheneb selle suurus meestel aga märksa kiiremini kui samas vanuses naistel. «See ei ole mingi üllatus – kui su aju kahaneb, siis ka mälu muutub kehvemaks,» märkis Jack.

Peamine põhjus, miks naiste aju meestega võrreldes vananemisel paremasse seisu jääb, on naishormoonide kaitsev mõju. Östrogeen kaitseb naisi kuni menopausini kõrgvererõhktõve, luumassi kao, südamehaiguste ning isegi kuseteede infektsiooni eest.

«Mehed ei saa midagi teha östrogeeni puudumise osas,» nentis Jack. Kuigi hormooni mõju lakkab naistel kuskil 50. eluaastat, on see neid suurema osa elust kaitsnud. Samuti kestab selle järelmõju veel mõnda aega. Lisaks toodab naiste organism veel mitmeid teisi hormoone, mis meestel puuduvad.

«Meeste mälu ei saagi naistega sarnaselt areneda, kuna nende aju ülesehitus on juba algusest peale erinev,» märkis DeCarli, kes juhib tähelepanu ka selle antropoloogilistele põhjustele. Naised on juba aegade algusest pidanud mäletama asju, mis meeste jaoks ei ole olnud eluliselt nii vajalikud.

Üks asi, mille osas on naised meestega võrreldes veel eelisseisus, on väiksem südame- ja veresoonkonnahaiguste risk. «Kõrgvererõhktõbi, diabeet, suitsetamine – juba ajalooliselt on meestel olnud neisse haigestumise risk kõrgem kui naistel,» märkis Jack. Tema sõnul ohustavad samad haigused, mis ohustavad veresooni, ka aju.

Mälu-uuring tõi ka ühe üllatusliku leiu – nimelt ei ole ei meeste ega naiste mälu halvenemine mitte mingil viisil seotud sellise ajuhaigusega nagu Alzheimeri tõbi. «Mälu halvenemine saab alguse juba alates 30. eluaastast – pikalt enne seda, kui Alzheimeri tõbi end ilmutab,» sõnas Jack.

Uuringu läbiviijate sõnul on see hea uudis. «Kui sa oled 50- või 60aastane ja ei mäleta kellegi nime või mõnda nimekirja, mis sa endale tegid, siis on siin harva põhjust tõeliseks mureks – suure tõenäosusega ei ole tegemist Alzheimeriga, vaid lihtsalt loomuliku vananemisega,» märkis Jack.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles