Harvaesinev geenikombinatsioon kahekordistab Alzheimeri riski

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alzheimer on peamine vanas eas dementsust põhjustav haigus.
Alzheimer on peamine vanas eas dementsust põhjustav haigus. Foto: SCANPIX

Hiljutine soome teadlaste uuring avastas haruldase geenikombinatsiooni, mille mõjul võib Alzheimerisse haigestumise risk kahekordistuda.

Uuringurühma sõnul on sellel avastusel oluline mõju peamist dementsust põhjustava haiguse ennetamisel, vahendab Yle Uutiset.

Ida-Soome ülikooli uuringurühm avastas geeni ABCA7 kombinatsiooni, mis kahekordistab Alzheimerisse haigestumise riski. Haigus mõjutab hinnanguliselt 36 miljonit inimest üle maailma.

Tegemist on senistes Alzheimeri uuringutes olulise edasiminekuga, kuna seni on haigusega seotud geeniuuringutes suutnud teadlased eristada üksnes selliseid geenikombinatsioone, mis suurendavad Alzheimeri riski 10 kuni 20 protsendi võrra.

«See avastus on kümme korda olulisem, kuna konkreetne geenikombinatsioon võib kahekordistada inimese Alzheimerisse haigestumise riski,» sõnas neuroloogia professor Hilkka Soininen, kes juhtis Ida-Soome ülikooli uuringurühma.

ABCA7 geen on olemas kõigil inimestel, kuid harvaesinevas kombinatsioonis, mis suurendab Alzheimerisse haigestumise riski, esineb see kuskil ühel protsendil inimestest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles