TÜ teadlased tegid kindlaks eakate tervisevajadused

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eakad inimesed.
Eakad inimesed. Foto: SCANPIX

Tartu ülikooli meditsiiniteadlaste juhitud projektist selgus, et kõige parem oli objektiivselt hinnatud seisund perearsti teenuse kasutajatel ning hooldekodudes elavatel isikutel.

Kõige halvem hooldajatoetusega isikutel ning statsionaarse ja koduse õendusabi patsientidel, teatas Tartu Ülikool.

Projekti «Eaka elanikkonna tervisevajaduste piirkondlik hindamine» eesmärk oli saada ülevaade tervishoiu- või hoolekandeteenuseid vajavate vanemate inimeste tervise- ja toimetulekuprobleemidest, elukvaliteedist ning terviseedenduse vajadusest.

Lisaks uuriti, mida arvavad tervishoiu- ja hoolekandetöötajad eakate ennetuse vajadustest ning kuivõrd rakendavad seda igapäevatöös. Hinnati ka hooldusvajadusega inimeste igakülgse hindamise metoodika (interRAI) kasutatavust erinevate teenusepakkujate poolt.

Uuringu autorid, TÜ sisekliiniku dotsent Kai Saks, peremeditsiini professor Ruth Kalda, TÜ kliinikumi arst-õppejõud Helgi Kolk, Tartu linnavalitsuse tervishoiuosakonna juhataja Sirje Kree, TÜ emeriitprofessor Ene-Margit Tiit ja TÜ doktorant, projekti administraator Pärt Prommik toovad projekti põhiliste tulemustena välja:

·         Tervisest sõltuva elukvaliteedi hinnang läks hästi kokku objektiivse seisundi hindamise tulemustega.

·         Abistamisega seotud stressi oli kõige enam päevahoolduse klientide omastel, sageli ka hooldajatoetusega elavate ning õendusabiteenuseid kasutavate isikute lähedastel.

·         Vähem kui pooled professionaalidest rakendavad sageli eakatele ennetuse meetmeid, preventsiooni vajadust tunnistavad aga enamus.

·         Kolm neljandikku professionaalidest kasutaks interRAI metoodikat oma töös, sellest saavad nad palju vajalikku lisainfot.

Tulemustest lähtuvalt teevad nad järgmised ettepanekud sotsiaalpoliitika meetme rakendamiseks:

·         Omastehooldus vajab toetamist professionaalsete teenustega – eriline tähelepanu hooldajatoetusega ja õendusteenuseid saavatele eakatele.

·         Vajalike teenuste paketi korraldamine, selle paindlik ja kulusäästlik toimimine nõuab professionaalset (formaalset) juhtumikorraldust koos sellest tulenevate õiguste ja vastutusega.

·         Eakate ravis ja hoolduses vajab praktikasse juurutamist interRAI metoodika kõikidel teenuse tasanditel – vajadus selle järele on korduvalt tõestatud ning valmisolek koos IT-lahendustega loodud.

·         Kõigi professionaalide teadlikkust eakate tervise, toimetuleku ja preventsiooni iseärasustest on vaja oluliselt parandada – vaja on luua struktuuriüksus(ed), kes seda korraldaks ja kannaks vastutust.

Eesti teadusagentuuri TerVe programmi raames rahastatud uuringus tehtud 2013.–2014. aastal Tartu linnas ja maakonnas 65-aastastel ja vanematel inimestel kokku 3918 hindamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles