Eksinud arstidelt võetakse Soomes töötamise õigus

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Residentuur on arsti- või hambaarstiõppele järgnev praktiline ja teoreetiline koolitus ühel arsti või hambaarsti erialal.
Residentuur on arsti- või hambaarstiõppele järgnev praktiline ja teoreetiline koolitus ühel arsti või hambaarsti erialal. Foto: Mailiis Ollino / Pärnu Postimees

Viimase kolme aasta jooksul on Soomes 21 endise Nõukogude Liidu aladelt pärit arstilt võetud ära meedikuna töötamise õigus või piiratud seda, lõviosa neist on teinud oma arstieksami Eestis.

«Meil on info nende arstide kohta, kes on teinud arstieksami kas Eestis, Venemaal või mujal endises Nõukogude Liidus ja kellelt Valvira on võtnud ära õiguse töötada arstina või seda piiranud,» rääkis Soome tervishoiu järelevalveameti Valvira jurist Heidi Laurila Postimehele. Viimase kolme aasta jooksul on pidanud seetõttu ametist loobuma 21 arsti. «Eestist pärit arste on nende seas rohkem kui pooled,» ütles Laurila hoolikalt sõnu valides. Hetk hiljem täpsustas ta, et Tartu Ülikooli diplomiga arste on nende seas 14.

Juristi sõnul on palju põhjuseid, miks arstil kas keelatakse või piiratakse Soomes töötamist. «Arstilt võib litsentsi ära võtta, kui ta ei ole tervislikel põhjustel võimeline enam meedikuna töötama ja kujutab patsientidele ohtu, näiteks on tal neuroloogiline või psühhiaatriline haigus ja tema töövõime on vähenenud, tal on alkoholi- või ravimisõltuvus,» tõi ta näiteid. Valvira jurist rõhutas, et tervislikel põhjustel võetakse litsents ära vaid juhul, kui haigus mõjutab töötamist ja inimene ei saa sellest ise aru.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles