Halb suuhügieen võib põhjustada raseduskomplikatsioone ja ohustada last

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Scanpix

Ema suus olevad bakterid võivad vere või lootevedeliku kaudu kanduda veel sündimata lapseni, suurendades enneaegse sünnituse, lapse madala sünnikaalu, enneaegselt algavate emaka kokkutõmmete või vastsündinu infektsioonide riski.



Vastavatel tõenditel võib olla suur mõju naiste ja laste tervisele, kuna lihtne suuhügieeni parandamine võib aidata vähendada raseduskomplikatsioonide esinemist, kirjutab

Science Daily

.

Cecilia Gonzales-Marin ja tema kolleegid Londoni Queen Mary ülikoolist uurisid 57 vastsündinu kõhus olnud vedelikku, mis sisaldas neelatud lootevedelikku, ning leidsid sealt 46 erinevat liiki baktereid.

Kõige enam levinud bakter võis tulla tupest, kuid kahe bakteri puhul leiti, et need on pärit suust ning mujal kehas neid ei leidu.

Granulicatella elegansi ja Streptococcus sinensise kohta on teada, et nad on võimelised sisenema vereringesse. Neid baktereid on seostatud suust füüsiliselt kaugel vallanduvate infektsioonidega nagu bakteriaalne endokardiit ehk südame sisekesta põletik.

Gonzales-Marini sõnul kasutas tema uurimismeeskond DNA-analüüsi, et saada kinnitust sellele, et vastsündinutelt leitud bakterid vastavad ema suus leiduvatele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles