Psühhiaater: inimene peab ise sõltlase endas taltsutama

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Scanpix

Lääne-Tallinna Keskhaigla sõltuvusravikeskuses töötav psühhiaater Ellu Eik arvab, et sõltuvust ei ole võimalik kiirelt ravida - kõigepealt peab muutuma inimese mõtteviis.


Sõltuvus on individuaalne - alati on ühed, kellest ei saa sõltlasi ja teised, kes nii lihtsalt ei pääse, kirjutab meditsiiniuudiste portaal

med24.ee

.

«Sõltuvus kitsendab inimese minakuvandit: hakatakse uskuma üht visiooni, usutakse depressiivsust, masendust, võimatuid olukordi jms. Inimene unustab, mis on tema jaoks oluline, ja hakkab elama näilisuses, kuvandis selle kohta, kes ta on,» kirjeldas Eik sõltuvuse eripärasid.

Üheks sõltuvusega kaasnevaks seisundiks on Ellu Eiki sõnul depressioon, milles nähakse sageli võimalust säilitada tuttavat olukorda, mis on omamoodi turvaline ning millest loobumisel tuleb midagi ette võtta, olla asjalik ja nõuda endalt tulemusi.

Psühhiaatri hinnangul käib paljudele inimestele üle jõu meie ühiskonna edukultus ja perfektsionismi taotlus: nõrkus ei ole lubatud, ühiskond tunnustab Eiki sõnul resultaati ja lastekasvatuski põhineb sellel.

Üks saatanlikumaid väiteid on Eiki arvates, et alati saab paremini. «Sellega tühistame võimalused ja tulemuseni jõudmise ning loome nõiaringi. Niisugune mõtlemine võib kergesti viia sõltuvuskäitumiseni, sest tarvis on kergendust,» tõi Eik välja sõltuvuskäitumise põhjuseid.

Sõltuvusest paranemine on väga pikaajaline: Eiki sõnul tuleb sõltuvus varem või hiljem tagasi, kui inimene jääb sisemiselt samaks, seega tuleb muuta mõtteviisi, mis on aeganõudev ja raske.

Ainus võimalus inimest ravida on Eiki sõnul aidata tal taastada kontakt oma sisemise minaga: kui inimene teadvustab, et see, mis teda õnnelikuks teeb, on sisemine jõud, siis tekib ka motivatsioon sõltuvusest vabaneda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles