Aspiriin võib vähiriski vähendada

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aspiriin
Aspiriin Foto: AP / Scanpix
Suurbritannia teadlaste avastuse põhjal võib aspiriini tarbimine 40. eluaastates hilisemas elus vähist päästa.

Uurimisrühma kuulunud professor Jack Cuzicki sõnul hakkavad vähieelsed haiguskolded enamasti tekkima just neljakümnendates inimestel, kirjutab BBC News.

Aspiriin aga blokeerib teatud põletikke tekitavate valkude toimet, mille esinemine on iseloomulik mitmetele vähitüüpidele. Seega võib aspiriini kasutamine aidata neljakümnendates inimestel vähi teket ennetada.

Uurijad rõhutasid siiski, et konkreetseid soovitusi ravimi kasutamiseks on veel vara anda ning teemat tuleb põhjalikult uurida.

«Selleks, et teha kindlaks, millistel inimestel on kõrge vähirisk ja väike tõenäosus kõrvalmõjude tekkeks (just nemad saaksid aspiriiniravist kõige rohkem kasu), tuleb teemat rohkem uurida ja kliinilisi katseid teha,» ütles Cuzick.

Temaga oli nõus ka Suurbritannia vähiuuringute keskust juhtiv doktor Lesley Walker. «On veel liiga vara soovitada, et inimesed võtaksid aspiriini, püüdes sel moel vähki peatada, kuna esineb kõrvalmõjusid,» hoiatas Walker.

«On oluline, et otsus regulaarselt aspiriini võtma hakata langetataks alati arstiga konsulteerides,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles