Purjuspäi jõhkrutsemist võib põhjustada glükogeenipuudus

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX
Soome uurijad leidsid, et purju jäädes agressiivseks ja vägivaldseks muutumine on seotud liiga väikese glükogeenihulgaga organismis.

Sel juhul piisaks joobnuna laamendama hakkamise vältimiseks vaid ravimitest ja regulaarsetest toidukordadest, kirjutab Healthday.

Uuringus vaadeldi 49 alkoholiprobleemidega meest, kes purju jäädes vägivaldseks muutusid ning kontrollgruppi, kuhu kuulus 40 tervet meest. Osalejatel mõõdeti insuliini- ja glükogeenitaset.

Kaheksa aasta jooksul pani 49 alkoholisõltuvuses mehest 17 purjuspäi toime mõne vägivaldse teo. Leiti, et nende veres oli rohkem insuliini ja vähem glükogeeni kui kontrollgruppi kuulunutel meestel ja neil alkohoolikutel, kes selle aja jooksul ühegi uue jõhkrusega hakkama ei saanud.

Helsingi ülikooli uurijad järeldasid, et glükogeeni sünteesimist soodustavad ja hüpoglükeemia riski vähendavad ained võivad aidata ravida impulsiivset vägivaldset käitumist. Nad lisasid, et abi võib olla ka alkoholi pruukimise ajal regulaarselt söömisest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles