Uuring: kanep pärsib teotahet

Tiina Kaukvere
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lapsevanemad peaksid teadma, et lõbusate naerunägude taha on kavalalt peidetud tegelikult kanepipurustajad.
Lapsevanemad peaksid teadma, et lõbusate naerunägude taha on kavalalt peidetud tegelikult kanepipurustajad. Foto: Peeter Langovits

Pikaajaline kanepi suitsetamine nõrgestab motivatsiooniga seotud ajuosi, näitas Londoni Imperiali kolledži uurimus.

Michael Bloomfield jälgis dopamiini tootmist inimeste ajus PET-uuringu ehk ehk positronemissioontomograafia abil, vahendab Tartu Ülikooli teadusportaal Novaator.

Kuna kõiki uuringus osalenud kanepitarvitajad oli suitsetades kogenud psühhoosilaadseid seisundeid, oletas uurija, et kanepilembestel peaks olema ajus palju dopamiini. Dopamiin on seotud mõnutunde, motivatsiooni ja teotahtega, kuid selle virgatsaine ülehulk tekitab psühhoose.

Ootamatul kombel selgus, et mida varem olid inimesed hakanud kanepit suitsetama ja mida kauem nad seda olid teinud, seda väiksem oli ajus toodetav dopamiini kogus.

Bloomfieldi sõnul selgitab see, miks tekib osadel kanepitarvitajatel motivatsioonipuudus ja nad ei saa enam oma igapäevaste toimetustega hakkama.

Loe lähemalt siit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles