Roheline tee pidurdab eesnäärmevähi arengut

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Roheline tee
Roheline tee Foto: Studio Eye/Corbis
Värske väikesemahuline uuring näitab, et roheline tee aitab eesnäärmevähi arengut aeglustada.

Rohelises tees leiduvaid polüfenoole sisaldavaid kapsleid võtnud meeste veres vähenes kasvajate arenemise juures olulist rolli mängivate valkude hulk märkimisväärselt, kirjutab Reuters.

Louisiana ülikooli uurija Jim Cardelli juhitud katsetes osales 26 eesnäärmevähki põdevat patsienti vanuses 41-68 aastat.

Igaüks neist neelas kuu aja jooksul enne eesnäärme eemaldamise operatsiooni päevas neli kapslit Polyphenon E nimelist toidulisandit, mis vastab 12 tassi rohelise tee joomisele.

Vereanalüüsid näitasid, et kolme eesnäärmevähi arengut soodustava valgu hulk meeste veres vähenes kuu aja pikkuse kapslite tarvitamise järel keskmiselt 10-19 protsenti, osadel meestel aga isegi üle 30 protsendi.

«Asi on alles algusjärgus,» kommenteeris Cardelli tulemusi. «Roheline tee võib takistada vähi väga kiiret arengut, aga see ei pruugi kasvajaid kokku tõmbuma panna.»

«Aga see võib tavalistele ravimeetoditele, nagu kemoteraapia ja kiirgusravi, heaks lisanduseks olla,» märkis uurija.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles