Liikumine aitab eesnäärmevähki ennetada

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liikumine võib aidata eesnäärmevähki ennetada. Pildil Rakvere 25. rahvajooksul osalejad.
Liikumine võib aidata eesnäärmevähki ennetada. Pildil Rakvere 25. rahvajooksul osalejad. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja
USA teadlased leidsid, et regulaarne treening võib aidata eesnäärmevähki ennetada.

Uuringus vaadeldi 190 meest, kellelt oli võetud eesnäärme biopsia ehk kudede proovitükk, kirjutab Healthday.

Selgus, et neil meestel, kes regulaarselt mõõduka koormusega liikusid, diagnoositi eesnäärmevähki keskmisest tunduvalt harvem. Neil sportlikel meestel, kel haigus siiski tekkis, kulges see tavaliselt keskmisest leebemalt.

Mõõdukaks koormuseks lugesid uurijad seda, kui mehed nädalas mitu tundi keskmise kiirusega kõndisid või muu samaväärset pingutust nõudva liikumisega tegelesid.

Uurimisrühma kuulunud doktor Jodi Antonelli Duke’i ülikooli uroloogiakeskusest ütles, et eesnäärmevähi ilmnemise tõenäosus oli treeningule kulutatud ajaga pöördvõrdelises seoses.

Enamik uuringus osalenud meestest (58 protsenti) olid istuva eluviisiga ehk pühendasid sportlikule liikumisele vähem kui tunni nädalas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles