Eurokomisjon andis müügiloa kahele uue gripi vaktsiinile

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seagripi vaktsiini tootmine.
Seagripi vaktsiini tootmine. Foto: SCANPIX

Euroopa Komisjon andis müügiloa kahele pandeemilise (H1N1) 2009 ehk nn. uue gripi vastasele vaktsiinile - Focetria (müügiloa hoidja Novartis) ja Pandemrix (müügiloa hoidja GSK).


Lisaks soovitab Euroopa Ravimiamet anda müügiluba veel ühele uue gripi vastasele vaktsiinile - Celvapan, müügiloa hoidja Baxter, teatas ravimiamet.

Sarnaselt vaktsiinidele Focetria ja Pandemrix on ka Celvapan toodetud tuginedes teabele, mis koguti teist viirustüve sisaldanud muus osas sarnase vaktsiiniga. Kui WHO identifitseeris käesolevat pandeemiat põhjustava viirustüve, sai tootja vaktsiini vastavalt muuta.

Erinevalt vaktsiinidest Focetria ja Pandemrix ei sisalda Celvapan adjuvante, mis võimendaksid immuunvastust.

Nagu kõigi uute ravimite puhul, saadakse täpsed andmed harvaesinevate kõrvaltoimete kohta teada üksnes seejärel, kui vaktsiinid on laialdases kasutuses. Vaktsiinitootjad ja järelevalveasutused jälgivad hoolikalt uute vaktsiinide ohutust nii pea, kui need Euroopa Liidus kasutusele võetakse, ning võtavad vajadusel meetmeid vaktsiinide kasutamise ohutuse parandamiseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles