Pereõest saab iseseisev teenuse osutaja

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu perearstikeskuse perearst Mare Kerner.
Pärnu perearstikeskuse perearst Mare Kerner. Foto: URMAS LUIK/PRNPM/EMF

Valitsus kiitis täna heaks ja saatis riigikogule tervishoiuteenuste korraldamise seaduse ja ravikindlustusseaduse muutmise seaduse eelnõu, mis suurendab oluliselt pereõe rolli perearstikeskuses.


Eelnõu eesmärk on täiendada seadust pereõe mõistega ja täpsustada tervishoiuteenuste korraldamise seaduse ja ravikindlustuse seaduse sõnastust selliselt, et see võimaldaks rohkem rakendada pereõe pädevust ning muuta perearsti ja pereõe töökorraldust paremaks.

Eelnõu kohaselt täpsustatakse kehtivat volitusnormi, laiendades seda ka perearstiga koos töötavatele tervishoiutöötajatele. Rakendusakti tasemel antakse selgem loetelu perearsti ja pereõe põhilistest tööülesannetest ning tegevustest tervishoiuteenuse osutamisel. See võimaldab nii patsiendil, teenuse rahastajal kui ka järelevalvel senisest paremini aru saada üldarstiabiteenuse sisust ja pereõe rollist selles.

Kuivõrd pereõe iseseisvale vastuvõtule ja patsiendi nõustamisele nähakse rakendusaktiga ette rohkem aega, parandab see perearsti tööaja kasutamise efektiivsust. Rakendusakti tasemel täpsustatakse ka pereõe õigusi ägedate ja krooniliste haigustega patsientide nõustamisel. Pereõde saab senisest rohkem rakendada oma kutsealase ettevalmistuse käigus omandatud pädevust, perearstile jääb rohkem aega, et pühendada arsti pädevust eeldavatele tegevustele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles