Mis juhtub sinu kehaga, kui lõpetad treenimise?

Marina Lohk
, Tarbija24 reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Vahel juhtub nii, et ka parimate kavatsuste juures läheb elu hirmus kiireks ja treeningud jäävad vahele. Mis toimub sinu kehaga, kui lõpetad treenimise, ja kuidas uuesti ree peale saada?

Womenshealthmag.com kirjeldab viite levinumat olukorda.

1. Sul oli tööl hullumeelne kuu ja kui varem olid teinud trenni neli korda nädalas, siis nüüd lõpetasid selle sootuks.  

Mõju sinu kehale: kui oled teinud vaheldumisi jõu- ja kardiotrenni, on see optimaalne kehakaalu kontrolli all hoidmiseks, lihasmassi kasvatamiseks ja üldise hea füüsilise vormi säilitamiseks. Kui jätad treeningud terveks kuuks, võid sa märgata, et mõned kehapiirkonnad muutuvad pehmemaks, et raskeid toidukotte on veidi raskem tassida ning trepist ülesminek võtab senisest enam võhmale. Sporditeadlane Wayne Westcott tõi välja, et ühes algajate uuringus selgus järgmine: kaks kuud treeningut suurendas nende jõudu 46 protsendi võrra ning kui nad järgmised kaks kuud ei treeninud, kaotasid nad pool eelnevalt saavutatud lihasjõust. Samas on ka teada, et mida treenitum oma treeningpausi ajaks oled, seda väiksem on kadu. Näiteks triatleet, kes teeb treeningpausi, võib kuu või kahega kaotada vaid viis kuni kümme protsenti oma füüsilisest vormist. 

Ent kui naased pausi järel treeningute juurde, ära pinguta üle. Jõutreeningu puhul kasuta umbes 75 protsenti raskustest, mida oled kasutanud varem, ning tõsta koormust järk-järgult vastavalt enesetundele. Tõenäoliselt suudad taastada oma vana vormi umbes poole ajaga sellest ajast, mil sa trenni ei teinud. 

2. Tegid varem hullumeelset jõutrenni, kuid mõne viimase kuu jooksul oled jõudnud vaid mõne korra nädalas jooksulindil joosta.

Mõju sinu kehale: sinu aeroobne tervis peaks olema heas korras, kuid tõenäoliselt märkad, et sinu lihastoonus on alanenud ja sa pole enam nii tugev. Ilma jõutreeninguta kaotad sa mingil määral lihasmassi ja võtad juurde rasva isegi siis, kui kaalunumber jääb samaks. Westcotti sõnul näitavad uurimused, et näiteks pikaajalised pikamaajooksjad kaotavad vananedes lihasmassi sama kiirusega nagu need inimesed, kes ei liiguta ennast üldse – see teeb ligi 2,3 kg kümne aasta kohta. «Jooksmine ja teised kardiotreeningu liigid ei aita ehitada ega säilitada lihasmassi.» Kasuta jõutreeningute juurde naastes taas juba ülal mainitud 75 protsendi reeglit. 

3. Sa jooksid poolmaratoni, treenides selleks nagu hull, kuid andsid seejärel endale mõne nädala puhkust.

Mõju sinu kehale: kui oled niivõrd treenitud, ei tohiks selline paus kuigi suureks probleemiks olla. Sa kaotad küll ajutiselt oma võistlusvormi, kuid taastumine ei võta kaua aega, ütleb Westcott. Peamine on vaid treeningute juurde naastes taas kord rahulikult võtta. Westcott soovitab jälgida oma pulsitsoone, mis võivad olla treeningute tippajaga võrreldes veidi muutunud, ja loomulikult ka enesetunnet. Samuti soovitab aga lisada oma kardiotreeningutele veidi jõutrenni. 

4. Sa hakkasid tegelema joogaga, kuid tunned ühtlasi puudust CrossFitist, mille jätsid juba mõne kuu eest pooleli. 

Mõju sinu kehale: ühe treeningu teise vastu vahetamine ei ole tingimata halb asi. Pead seejuures meeles pidama vaid seda, et uuesti esimese treeningu juurde naastes ei pruugi su vorm enam olla sama. Westcotti sõnul on treening kahjuks väga, väga spetsiifiline. Kui oled teinud CrossFiti või mis iganes muu jõutreeningu asemel joogat või ka muud ainult keharaskust kasutavat trenni, pead esimese juurde naastes olema valmis selleks, et sul on vähem jõudu. Ent kõige parem oleks, kui teeksid edaspidi mõlemat. 

5. Said vigastuse ja pole seetõttu saanud (või tahtnud) tervelt kuue kuu vältel üldse trenni teha. 

Mõju sinu kehale: Sel juhul oled sa kohe kindlasti kaotanud lihasmassi ja võtnud kaalus rasva arvelt juurde. Kui soovid nüüd uuesti treenima hakata, tuleb seda Westcotti sõnul üliaeglaselt teha. Isegi pool raskustest, mida kasutasid varem, võib olla nüüd liiga palju. Püüa leida sellised raskused, millega suudad hea tehnikaga ja ilma valu tundmata teha 10 kuni 15 kordust. Samaaegselt soovitab Westcott suurendada valgutarbimist, et taastada pausi ajal kaotatud lihasmass kiiremini. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles