Uuring: salmonellabakter on seni arvatust ohtlikum

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Salmonelloos levib peamiselt bakteriga saastunud mune toiduks tarvitades.
Salmonelloos levib peamiselt bakteriga saastunud mune toiduks tarvitades. Foto: SCANPIX

Toiduainetes sisalduvad bakterid on seni arvatust ohtlikumad: Soome Akadeemia rahastatud uuringust ilmnes, et salmonellabakteriga kokku puutunud inimeste suremusrisk tõusis järgnenud aastal kolmekordseks.

Enamik toiduainetega levivatest bakteritest on nii Eestis kui Soomes salmonella- ja kampülobakterid. Salmonella võib põhjustada näiteks veresoonkonna või südamelihase põletikke.

Soome Akadeemia rahastatud nn Elvira-uurimisprogrammis võrreldi kokku 45 000 inimese tervisenäitajaid. Uurimisprogrammiga tahetakse välja selgitada toiduainetega levivate nakkushaiguste määra, haigestumiste põhjuseid, mõjusid inimeste tervisele pika aja jooksul, samuti võimalikke riske tarbijatele.  Uuringu tulemustest ilmnes, et salmonellabakter on seni arvatust ohtlikum ning selle bakteriga kokkupuutumine võib tõsta suremusriski pika aja - terve aasta jooksul kolmekordseks.

Salmonellabakter põhjustab nakkushaigust salmonelloosi. Haigus levib põhiliselt toore linnuliha ja munadega, kuid ka toorpiima või mõne muu salmonellaga saastatud toiduainega.

Nakkust võib edasi kanda ka haigestunud inimene, kui ta ise ja temaga suhtlevad inimesed ei pea puhtust. Salmonellabakter hävib vähemalt 74-kraadises kuumuses.

Kampülobakterite mitmed liigid kuuluvad sageli mets- ja koduloomade mao-sooletrakti normaalse mikrofloora koosseisu. Mitmed uuringud on näidanud, et inimestel põhjustavad haigestumist eelkõige loomsetest allikatest pärinevad bakterid. Nakkusallikateks peetakse tavaliselt linnuliha, toorest või väheküpsetatud liha. Väga sagedane haigestumise põhjustaja on olnud toorpiim.

Zoonooside ehk loomadelt inimestele ülekanduvate haiguste uurimine on oluline mitte ainult nende ohtlikkuse ja sageda esinemise tõttu, vaid ka seepärast, et nad on sageli ettearvamatud ning raskesti diagnoositavad. See kehtib nii kampülobakterite kui ka teiste loomadelt inimestele ülekanduvate haigustekitajate kohta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles