16 kõige veidramat pea- ja seljavalu põhjustajat

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sageli põhjustab arvutiga töötajail pea- ja randmevalusid ergonoomiliselt vales asendis iste.
Sageli põhjustab arvutiga töötajail pea- ja randmevalusid ergonoomiliselt vales asendis iste. Foto: Array

Pea- ja lihasvalud võivad tekkida väga kummalistel põhjustel ning nende leevendamiseks pole vaja süüa valuvaigisteid, piisab väikestest muudatustest oma harjumustes ja elustiilis, kirjutas terviseportaal WebMD.com

1. Varbavahesandaalid

Lihtsad varbavahesandaalid on mõeldud pehmel pinnasel, näiteks rannaliival, mitte asfaldil käimiseks. Linnatänavatel kantuna põrutavad pehme toestamata tallaga jalanõud liigselt jalgu ning põhjustavad lihase- ja liigesevalusid.

2. Nutitelefon

Telefonid, millega saab nii SMS-e saata, videomänge mängida kui ka netis surfata, koormavad pöidlaid. Kui tunned pöidlas valuaistingut, jäta telefon mõneks ajaks rahule, vastasel korral muutub valu vaid teravamaks.

3. Rahakott

Mahukas pükste tagataskus kantav rahakott võib hakata istmikunärvi pitsitama ja tekitada lihaspingeid. Vähemalt autosse istudes tuleks rahakott kindlasti tagataskust välja võtta.

4.Sobimatus asendis juhi-iste

Vales asendis juhi-iste on üks kõige sagedasemaid ülaselja valude põhjustajaid

Istme kõrguse reguleerimisel tuleb jälgida, et pea ja katuse vahele jääks rusika jagu ruumi, mis väldib pea paiskumise vastu autolage. Rooli hoidvad käed peavad jääma küünarnukist kõverdatuks, et rooli oleks kergem keerata ning et vältida käevigastusi. Ka liiga lähedal ei tohi roolile istuda, sest sel juhul võib avanev turvapadi inimest vigastada.

Veel peab juht jälgima jälgima seljatoe kaugust roolist. Seljatuge on otstarbekas reguleerida toetades õlad vastu seljatuge ja sirutades kaks kätt roolile, kui randmed ulatuvad roolirattale, on asend õige.

Oluline roll on ka peatoel, mille ülesanne on kaitsta inimese kaela. Peatoe ülemise serva kõrgus peab olema vähemalt viis sentimeetrit kõrvadest kõrgemal - ideaalne oleks, kui peatoe ülaserv on pealaega tasa.

5. Juust

Hinnalised kaua laagerdunud juustusordid nagu sini- ja valgehallitusjuustud,cheddar-, feta- ja mozzarella, samuti parmesani juust võivad tänu nendes juustudes sisalduvale türamiinile põhjustada peavaluhoo.

6. «Sohvakaunistuse» sündroom

Kas Sul on kombeks vaadata telerit sohval pikutades, pea teler poole keeratud? Nii aga on kaela ja turja lihased pidevalt pinges ning valud kergelt tekkima.

7. Beebi

Noor ema võtab päeva jooksul beebit kümneid kordi sülle, mis valesid võtteid kasutades koormab randmeid. Aseta käed beebi seljale ja tagumiku alla ning tõsta laps üles käsivarte, mitte randme lihaste jõul.

8. Sülearvuti

Sülearvutikotti pidevalt ühel õlal kandes koormad lülisammast, käe otsas kantuna võib see põhjustada isegi nn. Tennisemängija valusat küünarnukki ehk teatud ülekoormussündroomi.

Tegemist on valulise põletikuga õlavarreluu selles piirkonnas, kuhu kinnituvad sõrmede ja randme sirutajalihased, tingituna lihaste ülekoormu­sest ja mikrotraumadest (kor­duv stress) teatud tegevuse kordu­val toimel. See pole ainult tennist mängivate inimeste probleem. Tihti esineb ülekoormust ka  näiteks maalritel, kirve, drelli, kompuut­riga töötavatel inimestel. Tunduvalt ohutum on sülearvutit kanda spetsiaalses seljakotis.

9. Hobusesaba

Tihedalt taha kammitud ja kõvasti kinnitatud hobusesaba võib tundlikel inimestel kergesti tekitada peavalu.

10. Magamisasend

Kõhuli või külili, üks käsi pea all magades võib hommikul ärgata valutava pea ja pinges lihastega. Parim asend seljavalu vältimiseks on magada selili, halvim asend-kõhuli.

11. Alkohol

Punane vein, viski, õlu ja šampanja on kõige sagedasemad peavalu tekitajad.

12. Toidukordade vahele jätmine

Toidukorra vahele jätmine võib langetada veresuhkru taset sellisel määral, et tulemuseks on peavalu. Peavalu võib tekkida ka ilma et inimene end üldse näljasena tunneks.

13. Raskuste tõstmine vales asendis

Kunagi ei tohiks raskusi tõsta keha sama-aegselt pöörates. Samuti tuleks jälgida, et koormus jaotuks mõlema käe vahel ühtlaselt.

Pesu pesumasinasse pannes või madalatest kappidest-riiulitest asju võttes ära kummarda, vaid kõverda põlvi – tegutse kükitades ja sirge seljaga.

14. Arvuti klaviatuur ja hiir

Päevast päeva randmega üht ja sama liigutust tegevatel inimestel võib välja kujuneda karpaalkanali sündroom, mis ohustab nii  ühtviisi kontorirotte, õpetajaid ja ka saekaatritöölisi. Haigusele on Iseloomulik pöidlapoolsete sõrmede valu ja tuimus, mis öösiti süveneb. Sageli taanduvad vaevused peale randmele puhkuse andmist.

Teadusuuringute kohaselt kannatavad naised selle vaevuse käes siiski kolm-neli korda sagedamini kui mehed. Põhjus on lihtne – naiste randmekanal on anatoomiliselt kitsam ning seetõttu ülekoormusest kergemini haavatav.

Haiguse vältimiseks tuleks üle kontrollida, kas arvuti klaviatuur ja hiir on ergonoomiliselt õiges asendis. Esialgu võiks vaevuste leevendamiseks abi otsida randme toestajast, mida saab osta nii tervisekaubakauplustest kui ka apteekidest või ka ise valmis õmmelda.

15. Vaid nädalavahetustel treenimine

Inimesed, kel tööpäeviti pole aega spordiklubi külastamiseks, üritavad seda tihipeale kompüenseerida usina harjutamisega laupäeval ja pühapäeval. Lihastele aga vaid kahel nädalapäeval intensiivselt treenimine ei meeldi ning lihasvalud on kerged tekkima. Kui selline treeningrütm on vältimatu, tuleks lihaseid kindlasti enne ja pärast treeningut soojendada ja venitada.

16. Hammaste kiristamine

Hammaste kiristamine on sageli esinev probleem ning sellest halvast harjumusest on väga raske vabaneda. Hammaste kiristamise ajal pingutatakse näo- ja lõualuu lihaseid, mis põhjustab hommikul peavalu. Peavalu põhjused võivad olla ka mujal, kuid kui lõualuud või näolihased on hommikuti samuti valusad, võib põhjuseks olla hammaste kiristamine. Põhjuste väljaselgitamiseks tuleks kindlasti pöörduda hambaarsti poole, kes hammaste ja suu uuringu järel oskab määrata ka vastava ravi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles