Ida-Viru keskhaigla ülemarst: haigekassa ei arvesta elanikkonna vajadustega

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Riigikokku kandideeriv Ida-Viru keskhaigla ülemarst Aime Keis leiab, et haigekassa on tervishoiuteenuste rahastamise jaoks, mitte tervishoiuteenuste osutaja ei ole haigekassa jaoks, ent praegu on tema sõnul tekkinud olukord, kus haigekassa otsustab, mida ja kellel vaja, seejuures elanikkonna vajadustega arvestamata.

Meditsiiniuudiste portaal Med24.ee küsis Aime Keisilt, mida peaks tegema ravi kättesaadavuse parandamiseks ja tervishoiusüsteemi rahalise jätkusuutlikkuse tagamiseks.

«Esiteks tuleb ära teha riigireform, selle käigus adekvaatselt hinnata, millises piirkonnas, millist laadi arstiabi peab kättesaadav olema. See eeldab ka ebapopulaarsete otsuste tegemist, mida praegu väga kardetakse teha. Siis tuleb need otsused ka ellu viia mõistliku aja jooksul. See väldib raiskamist ja dubleerimist.

Teiseks tuleb selgeks teha, et haigekassa on tervishoiuteenuse rahastamise jaoks, mitte tervishoiuteenuse osutaja pole haigekassa jaoks. Praegu on tekkinud olukord, kus haigekassa otsustab, mida ja kellel vaja, kuulamata elanikkonna vajadusi. Samuti on haigekassal oma reeglid, mille järgi antakse hinnanguid terves Eestis elanike vajaduste üle. Haigekassa ja tervishoiuteenuse osutajad peavad olema üks meeskond. Tänasel päeval haigekassa oma meeskonna liikmeid ei usalda,» vastas ta.

Küsimusele, kas patsiendi omaosalus peaks kasvama, vastas Keis, et kui me jõuame ükskord viie rikkama riigi hulka, siis jah. Ta lisas, et kuna praegu on enamik tervishoiuteenuse tarbijaid väikese sissetulekuga, ei saa patsiendi omaosaluse tõstmist otstarbekaks pidada. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles