Apteekri nipid kurguvalu vastu

Apotheka
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Unsplash, Anton Dee

Esimesed krõbedad külmad päädivad paljude jaoks lisaks nohusele ninale ka kipitava kurguga. Kuidas lihtsate vahenditega kurguvalu kiirelt leevendada? Nõu annab Apotheka apteeker Kerli Valge.

Kurguvalu sagedasem põhjus on viirushaigus, mille esimesed sümptomid on kratsimis- ja kipitustunne kurgus ning valu neelamisel. Viirusest põhjustatud kurguvaluga kaasneb tavaliselt ka nohu või köha.

See, miks me vahel külmetume ja vahel suudame sellest hoiduda, sõltub eelkõige immuunsüsteemi tugevusest. Keha kaitsevõimet nõrgestab kindlasti ka stress ja üleväsimus. Kui organism ei saa õigel ajal puhata ja stressi tase ei vähene, pole kaugel ka viirushaigused.

Kurguvalu soodustavad suu kaudu hingamine, liiga kuiv õhk ja ka külma või tulise joogi neelamine. Kui kurk on pikemat aega kuiv, kare, eritab raskesti väljaköhitavat sitket lima ning neelus on tükitunne, võib olla tegemist neelupõletikuga. Arsti juurde peaks pöörduma aga siis, kui lisaks sellele on ka raske hingata, püsib kõrge palavik ja kurgumandlitel on katt või mädakorgid.

Astelpaju pulgakommid

Umbes 90 protsenti kurgupõletikest on aga põhjustatud viiruste poolt. Sellise kurguvalu leevendamiseks on apteegis erinevaid tooteid, kõige kiirem ja lihtsam valik on soe jook. Oluline on aga meeles pidada, et väga kuumade jookide joomine võib teha hoopis karuteene, sest need võivad kõrvetada niigi õrna põletikulist limaskesta. Hea oleks võimalikult palju vedelikku juua.

Kiirelt mõjuvad ka erinevad imemiskommid. Kareda ja valusa kurgu korral mõjuvad väga hästi astelpajuõli sisaldavad tooted. Palju kiidetakse FARINGO'S Lollipops astelpaju pulgakommid, mis just lastele väga meeldivad. Pulgakomm on pikalt suus ja seega saab ka astelpaju pikalt kurku paitada. Kes aga pulgakommi süüa ei armasta võiks alternatiivina valida Faringo sprei piparmündiga, mis moodustab mehaanilise kaitsekihi ja katab suuõõne ning neelu limaskesta. Astelpaju sisaldab paljusid vitamiine ja mineraalaineid ning toimib immuunsüsteemi turgutavalt.

Taruvaik ja mesi

Hästi mõjuvad kipitavale kurgule ka Apropose taruvaiku sisaldavad tooted, mis oma tuntud headuses aitavad samuti kurgu limaskesti niisutada ja kraapimistunnet vähendada. Rahvameditsiin hindab taruvaiku just tema mitmekülgsete ja heade omaduste poolest – taruvaik võib piirata haigustekitajate arengut, soodustada haavade parandamist ning leevendada isegi valulikkust.

Abi võib olla ka soolase või leige veega kurgu kuristamisest, hästi sobivad selleks ka erinevad teed, näiteks pärnaõie või kummelitee. Hea oleks kurguvalu ajaks loobuda ka suitsetamisest ja rääkimisest.

Kel eelnevatest soovitustest abi pole, siis võiks kindlasti proovida ka kurku pihustatavaid spreisid, siirupeid, õlisid ja tilkasid. Need aitavad leevendada limaskesta ärritust, vähendavad ebamugavustunnet ja valu, karedat ning kriipivat tunnet kurgus ja kergendavad ka toidu neelamist.

Suuveega kuristamine

Proovida tasub ka hambaarstidelt kuuldud head nippi kuristada kurku suuveega, mis sisaldab kloorheksidiini – laiatoimelist antiseptikut. Kuna aga kloorheksidiin mõjub suu limaskesti kuivatavalt, ei tohi kuristada tihedamini kui mõned korrad päevas paari päeva jooksul. Osad kloorheksidiini sisaldavad tooted võivad kõrvaltoimena muuta hambaid kollakaks, see taandub peale kasutamise lõpetamist.

Oluline on, et pärast imemistablettide või kurguspreide kasutamist hoidutakse vähemalt 30 minuti jooksul söömisest ja joomisest. Muidu loputatakse kõik head toimeained kurgust alla ja oodatud kasu ei tulegi.

Abiks on ka suukaudsed lokaalselt valu vaigistavad kurgutabletid. Kui kurguvalu on väga suur, tuleb võtta valuvaigistit – paratsetamooli või ibuprofeeni.

Kas jäätist tohib süüa?

Apteegikülastajad küsivad tihti, kas kurguvaluga jäätist tohib süüa – vanasti levis ju arusaam, et jäätise söömine kurguvalu korral teeb ainult haigemaks. Tegelikult võib sorbetist või mahedast ilma tükiliste lisanditeta koorejäätisest hoopis kasu olla: see niisutab ja jahutab tundlikku kurgu limaskesta – kuumavat põletikku ravitakse ikka jahedaga ja näiteks pärast mandlioperatsiooni soovitataksegi patsientidele esimestel päevadel vaid jäätisest toituda. Kuna jäätis sisaldab omajagu suhkrut, tasub pärast selle söömist vett juua, et hambaid tervena hoida ja ka kurk sinna jäänud suhkrust ära loputada. Jäätist ei maksa süüa siis kui kurguvaluga kaasneb ka köha.

Copy
Tagasi üles