Eaka nahk vajab erilist hooldust

Apotheka
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Lotte Meijer, Unsplash.

Kuidas hooldada eakat nahka ja muuta elu kergemaks ka muude vanusega kaasneda võivate probleemide korral? Nõu annab Apotheka apteeker Reet Teemets.

Küpses eas on nahk sageli väga kuiv ja õrn ning seetõttu vastuvõtlikum välismõjudele. Seepärast tekivad eakatel nahakahjustused palju kergemini kui noortel ning ka paranemine kulgeb aeglasemalt ja raskemalt.

Küpse naha eripärad

Erinevusi noore ja küpse naha vahel on palju, kuid üks suuremaid ja silmaga nähtavaid on eaka kortsuline, kuiv ja lõtvunud nahk. Põhjuseks on eaga kaasnev kollageeni kadu, mistõttu vähenevad naha elastsus ja vastupidavus ning õheneb naha pealmine kiht marrasknahk ehk epidermis.

Sageli kurdavad eakamad inimesed naha kuivuse üle. Selle üks põhjuseid võib olla higinäärmete ülemäärane töö, mistõttu väljub naha kaudu liigselt vett. Niiskustasakaalu mõjutavad ka mõned ravimid, mis viivad kehast vett välja, näiteks uriini eritumist suurendavad ained (diureetikumid) ning kõhukinnisuse korral kasutatavad lahtistid. Samuti halvendab naha kaitsefunktsiooni ja kuivatab nahka liigne pesemine, sest selle tagajärjel uhutakse nahapinnalt minema naharasu tekitatud happeline keskkond, mis kaitseb nahka mikroobide jt haigustekitajate sissetungi eest.

Eakatel esineb sageli imendumisprobleeme, mille tõttu ei jõua vajalikud toitained nahakihtidesse. Lisaks tuleb arvesse võtta, et kuna eakas ei talu enam nii hästi päikesekiirgust ning eelistab kuumi suvepäevi siseruumides veeta, ei saa nahk enam sünteesida piisavas koguses D-vitamiini. Tihtipeale ei ole nahk ka enam nii heas seisundis, et suudaks päikese käes viibides vajalikku kogust D-vitamiini sünteesida.

Naha tervist mõjutavad ka ebatervislikud eluviisid (ebapiisav uni, suitsetamine, alkohol), naha hõõrdumine, liiga kõrge või madal temperatuur, mõningad siseelundite haigused, ainevahetushäired, vale nahahooldus. Paljudel juhtudel võivad päike, ravimid, vitamiinivaene toit, mõned nahahaigused, toiduained jm kutsuda esile nahal väljenduvaid ülitundlikkusreaktsioone.

Seetõttu tuleks eakate nahaprobleemidele pöörata eriti suurt tähelepanu ning hoolitseda naha eest teadlikumalt.

Hooldus sõltub probleemist

Näiteks uriinipidamatuse korral tuleb erilist tähelepanu pöörata nn mähkmepiirkonnale. Inimestel, kes vajavad mähkmeid, esineb sageli haudumist, millest võivad alguse saada dermatiit, ekseem jm nahakahjustused. Nendega kaasneb enamasti ka naha kuivus, ketendus, sügelus, punetus ja valulikkus.

Nahahoolduse juures on esmane naha puhastamine, kuid tuleb meeles pidada, et nahka kahjustab ka liigne kokkupuude vee ja seebiga, mistõttu hakkab nahk veel rohkem kuivama. Vesi ja seep oleks parem asendada sobivate pesuvahenditega: pesukreemide, õlide, intiimpesugeelidega. Kindlasti tuleb pärast vee ja seebiga pesemist kasutada niisutavaid kehakreeme, piimasid või emulsioone.

Naha puhastamiseks sobivad tooted, milles leidub aminohappeid, asendamatuid rasvhappeid, mandliõli ja kreatiini, mis niisutavad ja pehmendavad nahka ning toetavad naha kaitsemehhanisme ja taastumisvõimet. Naha kiireks ja õrnaks puhastamiseks on väga head näiteks niisutatud salvrätid. Paljud salvrätipakendid on taassuletavad ning neid on mugav kaasas kanda, samuti ei pea sellisel juhul kartma, et salvrätid ära kuivavad või paki avausest puhastusvedelikku lekib.

Barjäärikreemid, -salvid ja -pastad tekitavad nahale kaitsekihi, et näiteks uriin seda kahjustada ei saaks. Kahjustatud või haudunud nahka taastavad ja ärritavate välismõjutuste eest kaitsevad tõhusalt tsingiga kreemid, mis sobivad suurepäraselt mähkmealuse piirkonna hooldamiseks. Uudsem toode apteegiriiulitel on aga nahka kaitsev vaht, mis pakub kurnatud nahale pikemaajalist kaitset. Seda võib kasutada nahakaitsekreemide asemel pidamatusest kahjustatud mähkmealuse piirkonna hooldamiseks, samuti aitab see ära hoida lamatiste teket ning tugevdada naha loomulikku kaitsemehhanismi ja taastumisvõimet.

Üldjuhul sobivad naha kaitse- ja pesemisvahendid kasutamiseks ka igapäevaselt, kas siis lihtsalt naha niisutamiseks, pehmendamiseks või juuste ja peanaha pesemiseks-hooldamiseks.

Abivahendid apteegist soodsamalt

Paljud inimesed vajavad mõne haiguse tõttu igapäevaselt abivahendit, olgu selleks kreemid, õlid vm näiteks uriinipidamatuse korral kasutatavad vahendid.

Juhul kui tekib vajadus abivahendi järele, tuleb esmalt pöörduda perearsti poole, kes hindab probleemi ning väljastab vajadusel tõendi, mille alusel saab sotsiaalkindlustusametist taotleda isikliku abivahendi kaarti. Selle kaardiga on võimalik soodustingimustel inkontinentsi- või nahahooldusvahendeid soetada ka Apotheka apteekidest.

Inimene, kellele arst on määranud mähkmed, sidemed vm uriinipidamatuse tooted, vajab lisaks nahahooldusvahendeid (näiteks niisutatud salvrätte, kreeme, õlisid, desinfitseerivaid aineid, vedelseepe, šampoone jms). Ka neid on võimalik lisaks uriinipidamatusevahenditele soetada riikliku soodustusega. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles