Teadlased lõid vähki tõrjuva tomati

jaga E-post prindi artikkel saada vihje Loe ja lisa kommentaare

FOTO: Caro / Scanpix

Geneetiliselt muundatud antioksüdante tootev tomat aitas hiirte eluiga oluliselt pikendada.


Uurimus ilmus ajakirjas Nature Biotechnology. See on heaks uudiseks geneetiliselt modifitseeritud toidu pooldajatele, sest näitab, et GMOd võivad inimese tervisele otseselt kasu tuua, vahendab Tartu Ülikooli tehnoloogiaportaal

Novaator

Reutersit.

Geneetiliselt vähile vastuvõtlikuks tehtud hiired elasid tomatit süües oluliselt kauem kui hiired, kes sõid tavalist toitu, ütles bioloog Cathie Martin Briti valitsuse rahastatavast uurimisasutusest John Innes Center.

Uurimuses keskenduti antotsüaniinile. See on antioksüdant, mida leidub tumedates marjades nagu mustikad ja mustad sõstrad. Nende marjade ja vähi, südamehaiguste ning mitmete närvihaiguste riski vähenemise vahelist seost on näidanud juba varasemad uurimused.

«Efekt oli märksa suurem, kui me lootsime,» ütles Martin. See on väga lihtne viis tervist tugevdada, kuid ometi ei tarbi suurem osa inimesi neid marju piisavas koguses, leidsid uurijad.

Antotsüaniini tootev tomat tegi läbi ka huvitava muutuse välimuses. Ta muutus tavalisest tomatist lillakamaks, olles seega ka värvi poolest sarnasem mustikale.

Katse raames uuritud hiired elasid tomatidieedil olles keskmiselt 182 päeva vanuseks. Ilma tomatita pidasid nad aga vastu kõigest 142 päeva.

«See on tohutult julgustav, et kõigest väikeste muudatustega toitumises võib loomade ning arvatavasti ka inimeste tervist oluliselt parandada,» ütles Martin.

Inimkatsed on aga alles mägede taga ning esimese asjana tuleb hakata uurima, kuidas antioksüdandid ikkagi vähirakkude teket pidurdavad. Uurimuse praktiline kasu võiks aga seisneda selles, et toitumisel on tõesti väga suur mõju inimese tervisele, ütlesid teadlased.

    Populaarne

    Tagasi üles