Apteekri nõuanded põiepõletiku vastu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Genessa Panainte; Unsplash

Põiepõletik tuleb alati ootamatult, kuid märkamatuks ei jää ta kunagi. Apotheka proviisori Anne-Mai Rogenbaumi sõnul annab põletikust kiirelt märku valu või põletav tunne, pakitsus ja konstantne vajadus sagedaseks urineerimiseks ning ebatavaliselt väike uriinihulk.

Põiepõletikuga on seotud palju müüte, mis tekitavad valehäbi – seetõttu püütakse tihti hädast omal jõul jagu saada. See on tegelikult suur viga, mis võib kaasa tuua haiguse kordumise. Tihti arvatakse, et põletikku põhjustab eelkõige ebapiisav hügieen. Tegelikult võivad haigestuda ka need, kes hoolitsevad oma keha eest rohkemgi kui teised. Tegu võib olla ka näiteks menopausiaegsete hormonaalsete muutustega ja intiimpiirkonna ülemäära agara pesemisega.

Levinud põhjuseks on ka külmetumine – talvel ilmale mittekohane riietumine, suvel külm merevesi, külm tuul ja tõepoolest, ka külma kivi peal istumine. Põiepõletiku sümptomid võib esile kutsuda ka mõni suguhaigus või muu bakter. Noorematel naistel on väga sageli põhjuseks mikrotrauma ureetra (kusiti) suudmepiirkonnas, mis kaasneb sugueluga.

Põletiku esimeste sümptomite ilmnemisel on oluline kõigepealt pöörduda perearsti juurde ja teha uriinianalüüs, et selgitada välja, kas tegu on bakteriaalse infektsiooniga. Ägedat kuseteede infektsiooni ravitakse enamasti antibiootikumidega, need hävitavad pahasid baktereid ja takistavad nende paljunemist. Kui põiepõletik on korduv, tuleb läbi teha korralik pikem ravikuur, mille määrab arst.

Kuidas aga valu enne arsti juurde jõudmist leevendada? Apteegist leiab selleks mitmeid preparaate, lisaks on ka omajagu nippe, mida võiks järgida.

Rohke vedeliku joomine

Kerged põletikud paranevad reeglina paari päevaga. Kasulik on voodirežiim, viibimine soojas ja rohke vedeliku tarbimine. Sel ajal ei ole soovitatav tarbida alkoholi, juua kohvi ega süüa vürtsikaid toite.

Rohke veejoomine aitab organismi puhastada, seega vedelikku võiks juua kaks kuni kolm liitrit. Head on ravimteed, nagu kaselehe- või -pungatee, leesika- ja pohlatee. Arvestada tuleb, et näiteks leesikatee muutub suurtes kogustes maksale toksiliseks ega sobi pidevaks tarvitamiseks. Teesegude seas on eraldi ka põietee, mis koosneb mitmest erinevast põiepõletikku leevendavast ravimtaimest, mis aitavad suurendada uriini eritumist ja vähendada kuseteede põletikulisi vaevusi. 

Jõhvikas aitab

Jõhvikas sisalduvad komponendid takistavad bakterite kinnitumist kuseteede seintele ja nende paljunemist. Tõhusalt abistavad ka jõhvikapreparaadid, mis muudavad põie keskkonna happelisemaks ja see takistab haigustekitajate kinnitumist limaskestale.  Haiguse ravimiseks vajalik jõhvikakogus on väga suur, seega ei piisa sellest, kui  juua pelgalt jõhvikamahla või suvel mõned peotäied marju suhu pista.

Mõningatesse jõhvikapreparaatidesse on lisatud ka teiste ravimtaimede ekstrakte, näiteks kaselehe või kummeli oma. Kaselehtede ekstrakt soodustab uriini eritumist, kummel mõjub rahustavalt ja põletikku leevendavalt. Hästi töötavad Rõõm põietabletid, kus on nii jõhvika-leesika kui ka kaseleheekstrakti ning C-ja E-vitamiine.

Väga hea koostisega preparaat on ka Karpalact, mis sisaldab lisaks jõhvikatele ka piimhappebaktereid. Karpalactis sisalduvad kolm piimhappebakterite tüve täiendavad organismis juba olemasolevaid soolebaktereid. Kasulike piimhappebakterite olemasolu arvelt väheneb halbade bakterite ja pärmseente kasvuruum. Karpalacti võib ka pikaajaliselt tarvitada.

Lisaks leiab apteegist D-mannoosi kapslid, mis on mõeldud urinaaltrakti heaoluks toetades, puhastades ja kaitstes neerude, kusejuhade ja kusepõie tegevust. D-mannoos on looduses esinev taimne suhkur, mida organism kasutab ainevahetuses väikestes kogustes, jättes mõjutamata veresuhkru taseme. Ülejäänud D-mannoosi väljutab organism kiiresti uriiniga. D-mannoos aitab kaasa kuseteede limaskesta puhastamisele. Kliinilised uuringud on näidanud, et D-mannoos aitab säilitada ja toetada normaalset kuseteede elundkonda.

Kergem on ennetada

Need, kes sageli põletikesse haigestuvad, peaksid valima spetsiaalse intiimhooldusvahendi – selleks sobivad näiteks hästi BioNike Gynexelle sarja tooted, millest on abi ka vulvovaginiidi ja vaginoosi ravi ajal. Intiimpesugeelidel on sellele piirkonnale kohandatud pH, mis kaitseb ja aitab vältida võimalikke infektsioone. Ka Babe intiimpesugeeli soovitatakse hoolduvahendina ka günekoloogiliste ja uroloogiliste ravikuuride ajal.

Seebid (sealhulgas lasteseebid) ei ole pesemiseks sobilikud, sest need hävitavad tupe normaalse pH, ärritavad limaskesta ning soodustavad bakterite kasvu. Intiimpesuks mõeldud vahendeid on soovitatav kasutada vaid korra päevas, veega võib pesta vastavalt vajadusele.

Kroonilise põiepõletiku korral on kõige olulisem selle ennetamine, st oma immuunsuse tugevdamine. Tuleks teha piisavalt sporti ja treenida alakehapiirkonnas olevaid lihaseid. Istuv režiim soosib põletike teket ja seetõttu võiksid istuva töö tegijad iga 30 minuti tagant ennast liigutada, et ergutada verevarustust alakehas. Põletikke saab ennetada ka suukaudsete immuunsüsteemi tugevdavate preparaatidega, eriti oluline roll on piimhappebakteritel. Lisaks tuleb end ikka ka külma eest hoida – alakeha külmetamine nõrgestab organismi kaitsevõimet ja loob soodsa olukorra põiepõletikku haigestumiseks.

Seksuaalelu mõjud

Põiepõletik võib välja lüüa ka tihedama suguelu korral, kusjuures tegemist ei pruugi olla tingimata otseselt põiepõletiku vaid hoopis mõne suguhaigusega. Seetõttu on põiepõletikega tihti hädas oleval inimesel ja tema seksuaalpartneril soovitatav kindlasti enne vahekorda pesemas käia, kasutada kondoomi, pisivigastuste vältimiseks ka libestit. Pärast vahekorda on mõistlik käia pissil, et uriin uhuks ära võimalikud põletikku esile kutsuvad bakterid. Kindlasti on oluline rääkida oma kaebustest arstiga, kes määrab täiendavaid analüüse ning otsustab raviskeemi.

Copy
Tagasi üles