Lümanda vallavanem peab puuke aidsist hullemaks

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Puuk.
Puuk. Foto: Urmas Tartes/SL Õhtuleht

Kolmapäeval Saare maakonnas Lümanda kultuurimajas toimunud puugihaiguste teemalisel infopäeval ütles vallavanem Tarmo Pikner, et puugihaigused on hullemad kui aids.

Pikneri arvates on puugihaigused tõsine probleem kogu Eestis ja olukorrale tuleb rohkem tähelepanu pöörata, vahendas Oma Saar.

«Olen arvamusel, et puugihaigus on hullem kui aids, sest puugihaigusi ei saa vältida,» lausus Pikner, kes on ka ise puugiohver ja võtleb praegu borrelioosiga.

Tervisekaitseinspektsiooni inspektor Urve Raag tõi infopäeval välja, et praeguse seisuga on Eestis puukborrelioosi nakatumisi 871, neist Saaremaal 481. Ka novembri alguses lisandus borrelioosi nakatunute hulka Saare maakonnas 28 inimest.

Borrelioosi üha suurema leviku põhjuseks võivad Raagi sõnul olla soojemad talved, mille puugid probleemideta üle elavad, ja see, et Eestist on hakanud läbi rändama rohkem linde, kes puuke kannavad.

 

Puukborrelioos (allikas www.puuk.info)

  • Kõige tavalisem borrelianakkuse sümptom on nahalööve, mis tekib hammustuskohal 1-4 nädala pärast.
  • Haigusnähud on erinevad: väsimus, peavalu, iiveldus, kehakaalu langus, kerge palavik, valud kätes, jalgades, kuklas või seljas.
  • Kui arst kahtlustab borrelianakkust, tehakse vereproov ja mõnikord tuleb analüüsiks võtta ka seljaajuvedelikku.
  • Kindlakstehtud borrelianakkust ravitakse antibiootikumidega.
  • Pärast läbipõetud borrelioosi ei teki kahjuks mingit immuunsust, vaid inimene võib uuesti nakatuda.
  • Vaktsiini puukborrelioosi vastu Eestis veel pole.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles