Anorektikute jaoks on toidu lõhn ebameeldiv

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anorektikute jaoks on toidu lõhn ebameeldiv
Anorektikute jaoks on toidu lõhn ebameeldiv Foto: SCANPIX

Söömishäire anoreksia all kannatajad ei tunne toidu lõhna selliselt nagu terved inimesed.

Saksamaal tehtud uuring näitas, et anoreksiat põdevad naised pidasid toidu lõhna väga ebameeldivaks, vahendab STT meditsiiniajakirja Duodecim.

Lisaks tunnevad ja eristavad anorektikud erinevate toitude lõhnu tervetest inimestest halvemini.

Uuringus osales 12 anorkesiapõdejat  ja 24 tervet inimest. Katsealustele anti erinevate toitude lõhnu nuusutada pärast kümme tundi kestnud paastumist.

Uus lõhnakatse tehti pärast mitmekülgse hommikusöögi söömist.

Tulemused näitasid, et anorektikute lõhnataju erines tervete inimeste lõhnatajust.  Selle põhjuseks võib olla asjaolu, et anorektikute aju selles osas, mis tegeleb lõhnadega, on toimunud muutus.

Kuna anorektikud ei suuda toitude lõhnu tavapäraselt tajuda, ei teki neil ka tavapärast vajadust süüa.

Anoreksia (teaduslik nimetus neurogeenne isutus, ladina keeles anorexia nervosa) on psüühikahäire, mille tunnuseks on teadlik ja tahtlik kehakaalu alandamine alla tervisliku piiri.

Kaalu kaotus  saavutatakse teatud toitude vältimise, oksendamise, kõhulahtisuse esilekutsumise, ülemäärase treeninguga.

Anoreksiale  on iseloomulik kehataju häire, mille tõttu haigel on hirm paksuks minemise ja paks olemise ees ning ta seab oma kehakaalule ranged piirid.

Eelpoolkirjeldatuga kaasnevad häired hormonaalse süsteemi töös, häiritud saab organismi normaalne areng ning paljud esmased funktsioonid. Seetõttu loetakse anoreksiat ohtlikuks haiguseks, mis keerulisel kujul vajab hospitaliseerimist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles