Tervisemüüt: imepillid aitavad ülekaalust võitu saada

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Perearst Kristi Parts.
Perearst Kristi Parts. Foto: Erakogu

Ülekaalulisus on maailmas muutunud väga tõsiseks probleemiks ja kaalumuredest pole pääsu ka eestlastel. Tihti üritavad inimesed kaalust maha võtta omal käel ja satuvad nii valearusaamade ohvriks. Perearst Kristi Parts lükkab Tarbija24.ee`s ümber kaaluprobleemide ja kaalu langetamisega seotud enamlevinud müüdid.

Kaalualandamise eesmärgil turustatakse sadu erinevaid tooteid alates imepillidest lõpetades salendavate püksikute ja seebiga. Paljude toodete puhul puuduvad selged ja kindlad uuringuandmed ning tootjad ei ole korraldanud aktsepteeritavaid uuringuid, mis kinnitaksid imevahendite efektiivsust ja raviomadusi. Samas on mõningaid tooteid uuritud sellisel määral, et on selgunud kaalulanguse toime puudumine.

Laialt reklaamitud kehakaalu langust soodustavad toidulisandid, mis on saadaval ka Eestis, sisaldavad enamasti järgmisi aineid: kitosaan, kroom, konjugeeritud linoleenhape (CLA), rohelise tee ekstrakt ja l-karnitiin.

Kitosaan on koorikloomade koorest eraldatud aine, millel arvatakse olevat toiduga omastatud rasvade imendumist takistav toime. Samas on kitosaani toime kehakaalu langusele endiselt küsitav, kuna testgrupiks olnud inimestele korraldatud uuringu tulemusena ei langenud kitosaani kasutanud uuritavate hulgas kehakaal rohkem kui kontrollrühmas, kes ei tarbinud antud ainet. Samuti ei suurenenud rasvasisaldus väljaheites, mis peaks rasvade mitteimendumisega kaasnema.

Konjugeeritud linoleenhape (CLA) on teatud rasvhapete ühend, mida esineb rohkesti kuningakepi nimelise taime õlis. Uuringutes loomadega on leitud, et CLA-l on mõningane toime organismi ainevahetusele, kuid ei ole selge, milline võiks olla CLA positiivne toime kaalulangusele inimestel. Seni korraldatud uuringute põhjal võib väita, et CLA-l puudub mõju kehakaalu langusele või on see minimaalne – kuni üks kilogramm aasta jooksul võrreldes kontrollrühmaga.

Kroom on organismile vajalik mikroelement, mis osaleb suhkruainevahetuses. Normaalse toitumisega inimene saab igapäevase vajaliku kroomikoguse kätte toidust. Kroomil arvatakse olevat magusaisu vähendav ja rasvu põletav toime. Kroomiga tehtud uuringute tulemused on inimestel andnud vastuolulisi tulemusi ning enamasti ei ole kehakaalu langusele soodsat toimet leitud.

Kokkuvõtvalt võib öelda, et mistahes laialt reklaamitud toidulisandeid sisaldavad imepillid, kreemid ja muud suurt kehakaalu langust lubavad tooted ei pruugi anda märkimisväärset tulemust. Nende toime kehakaalu langusele ei ole adekvaatselt kinnitust leidnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles