Aegunud tooted meigikotis?! Iluekspert annab nõu

Apotheka
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: pexels.com

Seda, et toiduainetel on säilimisaeg, teame kõik, kuid kosmeetikatoodete riknemisele mõtleme harva. Aegunud kreemid ja jumestusvahendid ei kaota ajaga üksnes efektiivsust, vaid võivad ka nahaprobleeme tekitada, tuletab meelde Apotheka Beauty iluekspert Ede-Ly Täpsi.

Seda, et toiduainetel on säilimisaeg, teame kõik, kuid kosmeetikatoodete riknemisele mõtleme harva. Aegunud kreemid ja jumestusvahendid ei kaota ajaga üksnes efektiivsust, vaid võivad ka nahaprobleeme tekitada, tuletab meelde Apotheka Beauty iluekspert Ede-Ly Täpsi.

Aegunud kosmeetika kasutamine on levinum nähtus kui me arvata võime ja enamasti on nendeks toodeteks ripsmetušš, silmalainer ja lauvärv, loetleb Ede-Ly, aga aegumistähtaega tasub vaadata ka teistel kosmeetikavahenditel. „Tooted, mis sisaldavad erinevaid aktivaineid nagu vitamiinid, retinool, peptiidid ja muud ühendud, kaotavad aja jooksul toimeainete mõju isegi kui neid ideaalsetes tingimustes säilitatakse,“ räägib ta. „Kuna toodete kasutamisel puutuvad need kokku bakterite, õhu ja valgusega, hakkab tootes toimuma erinevaid muutusi: koostise komponendid eralduvad üksteisest, lagunevad ja saastuvad.“ Selliste protsesside tagajärjel võib toode põhjustada allergilisi reaktsioone või imenduvad toimeained lihtsalt ebaühtlaselt ega täida eesmärki, milleks neid kasutatakse. Bakteritega saastunud toodet kasutades kasvab aga risk saada vistrikke, ekseemi, silmapõletikku või ohatist.

Enamikule toodetest ei ole tegelikult konkreetset aegumise kuupäeva peale märgitud, see on vaid sellistel toodetel, mis säilivad tootmisest 30 kuud ja kuuluvad enamasti akneravimite hulka. Kauem kui 30 kuud säilivatel toodetel on peal nn avatud purgi sümbol (PAO – periood after opening) ehk väikese avatud kaanega purgi kujutis, mille keskel on arv ja M-täht. Arv näitab, mitu kuud pärast toote esmakordset avamist on see kasutuskõlblik. Avatud purgi sümbol puudub neil toodetel, millel ei ole riknemise ohtu, mille avamine ei ole võimalik (pihustid) või on mõeldud ühekordseks kasutamiseks. Kuna tihtipeale läheb meelest ära, millal täpselt toode avatud sai, soovitab ta toote avamispäeval märkida veekindla markeriga kuupäev toote põhjale või etiketile.

Toodete kõlblikkuse hindamisel tasub rakendada ka kriitilist meelt, silmi ja nina. Kui oled kreemipurgi unustanud pikemaks ajaks päikese kätte, kiirendab see toote vananemisprotsessi ning vähendab selle mõju. Ka on toode kasutuskõlbmatu kui ta värv või konsistents on muutunud, see lõhnab imelikult või tundub nahale kandes imelik. Samuti tuleks meeles pidada, et vedela tekstuuriga toodetes olev vesi on bakteritele hea kasvulava ning see muudab need puudristest toodetest kiiremini aeguvaks. Loomulikult riknevad kiiremini ka mahedad ja säilitusainevabad tooted, eriti need, mis on kaanega purgis, kuhu õhk, bakterid ja valgus lihtsalt sisse pääsevad.

Kuigi toodete säilimisaeg sõltub paljudest teguritest, aitab asja selgust tuua siinne tootegruppide kohta käiv spikker.

Jumestus

Ripsmetušid ja vedelad silmalainerid: 3–6 kuud. Need on kõige kiiremini riknevad jumestustooted, sest harjakesega satub vutlarisse naharasu, baktereid ja õhku.

Kreemjad jumestuskreemid ja peitekreemid: 6 kuud kuni aasta. Nn lahtised jumestuskreemid, mida võetakse otse näpu, vahtkummi vm vahendiga, säilivad vähem.

Puudrised ilutooted (põsepuna, päikesepuuder, lauvärvid jms): 2–3 aastat. Kiire riknemise ärahoidmiseks ära võta värvi niisutatud pintsliga.

Huulepulgad, huuleläiked: kuni aasta. Muide, huuletooted, mida oled kasutanud ohatise ajal, oleks parem ära visata.

Huule- ja silmapliiatsid: teritatavad pliiatsid umbes 3 aastat, keeratavad 3–6 kuud. Teritatavatel pliiatsitel on see eelis, et teritamisega eemaldub saastunud kiht.

Nahahooldus

Näo- ja kehakreemid: 6 kuud kuni aasta. Kauem säilivad kreemid, mis ei sisalda retinooli, päikesekaitset, antioksüdante jm aktiivkomponente.

Toonikud: 6 kuud kuni aasta.

Ampullid: 1 päev. Ampullid on tavaliselt mõeldud ühekordseks kasutamiseks, need sisaldavad tihti ebastabiilseid toimeaineid (näiteks C-vitamiini), mis õhuga kokku puutudes oksüdeeruvad.

Aknetooted: 4–6 kuud. Mõningad levinud punnihävitajad (näiteks bensüülperoksiid) kaotavad ajaga oma mõju.

Päikesekaitsekreemid: 6-12 kuud, olenevalt sellest, kuidas toodet on hoitud ja pakendatud.

Puhastusvahendid: 1–2 aastat. Glükoolhappeid sisaldavate puhastustoodete mõju võib aja jooksul intensiivistuda ning põhjustada seetõttu põletust ja ärritust.

Dušigeelid ja -õlid: kuni 2 aastat. Mida enam õlisid, taimeekstrakte ja teisi looduslikke komponente toode sisaldab, seda lühem on selle säilimisaeg.

Nahapesukäsnad ja -kindad: 3–6 nädalat. Nahaarstide kinnitusel kannavad need hulgaliselt infektsiooni tekitavaid baktereid, seega ära jäta neid pärast kasutust vettinult seisma, vaid loputa kuuma veega ja kuivata korralikult!

Mida teha, et tooted paremini säiliksid?

  • Hoia oma ilu- ja nahahooldustooteid kuivas ja jahedas kapis või sahtlis. Vannitoakapp pole liigse niiskuse tõttu hea koht. Väldi ka külmikut (v.a kindlate maskide, ampullide või silmakreemi hoiustamiseks). Pikaaegsed äärmuslikud temperatuurid pole koostisele head.
  • Hoia tooted eemal otsesest päikesevalgusest, nagu aknalaud, kuum auto, rannaliiv vm.
  • Pese enne toote kasutamist käed, kuivata korralikult ning võta toodet spaatli, mitte näpuga.
  • Pärast toote kasutamist keera kork või kaas tihedalt kinni.
  • Eelista pumppudeleid lahtikeeratava kaanega toodetele, sest neis satuvad hapnik ja bakterid kergemini kvaliteeti rikkuma.
  • Netist tellides eelista sisetingimustes pakiautomaati, et vältida toote ülekuumenemist (suvel) või külmumist (talvel).
  • Ära lisa vett või sülge kuivama hakanud toodetele (näiteks ripsmetuši vedeldamiseks).
  • Ripsmetušši kasutades väldi harja liiga agarat sisse-välja pumpamist.
  • Hoia meigipintslid, aplikaatorid jms laitmatult puhtad.
  • Juhul kui toote kaas juhtub maha kukkuma, puhasta see seebivee või alkoholiga ning kuivata korralikult ära.
  • Ära jaga oma meigi- ja nahahooldustooteid teistega.
Copy
Tagasi üles