Vahemere dieedile minek parandas treeningtulemusi vaid päevadega

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vahemere dieet sisaldab rohkesti taimset ning vähe töödeldud toitu ja liha.
Vahemere dieet sisaldab rohkesti taimset ning vähe töödeldud toitu ja liha. Foto: Daniel Reiter / PantherMedia / Daniel Reiter

Saint Louis ülikooli uurijad leidsid, et Vahemere dieet võib vaid nelja päevaga parandada sportlaste tulemusi vastupidavustreeningus.

Ajakirjas Journal of the American College of Nutrition avaldatud väike uuring leidis, et katseisikud jooksid kuus protsenti kiiremini, kui läksid Lääne dieedilt üle Vahemere dieedile, vahendab Eurekalert. Teadlased ei leidnud dieetides sellist erinevust aeroobse treeningu puhul.

Vahemere dieet sisaldab puu- ja juurvilju, pähkleid, oliiviõli ja täistera ning vähe punast ja töödeldud liha, piimatooteid, trans- ja küllastunud rasvu ja rafineerimata suhkruid. Lääne dieedile on aga iseloomulik vähene puu- ja juurviljade osakaal, palju küllastunud rasvu, piimatooteid, rafineeritud suhkrut, soola, teravilja ning töödeldud taimeõlisid.

Uuringu autor toitumisprofessor Edward Weiss lisas, et Vahemere dieedi tervisekasud on juba ammu tuntud. Weiss ja tema meeskond jõudsid järeldusele, et dieedi põletikuvastased ja antioksüdatiivsed omadused, aluseline ph tase ja nitraatide osakaal võis paremad sportlikud tulemused tingida.

Paljudel katseisikutel paranesid tulemused kohe või mõned päevad peale Vahemere dieedile üle minekut. Seega järeldas Weiss, et selline toitumiskava parandab kiiresti saavutust. Siiski kadusid need hüved kiiresti peale lääne dieedile tagasi minemist, mistõttu on dieedist kasu saamisel oluline seda pikka aega jälgida.

Loe ka lihtsaid soovitusi, kuidas jääda pidama Vahemere dieedile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles