Arstid ja teadlased pakkusid välja viisi, kuidas vähendada laste haigusriski

Lilian Laanepere
Copy
Rämpstoitu ei tohiks lastele reklaamida.
Rämpstoitu ei tohiks lastele reklaamida. Foto: Shutterstock

Maailma Vähiuuringute Fondi hinnangul ei kaitsta lapsi piisavalt tervist kahjustavate toitude reklaamimise mõju eest. Ekspertide hinnangul peaksid rämpstoitude reklaamid olema enne kella üheksat õhtul keelatud, et vähendada lastel ebatervislikke toitumisharjumusi.

Suurbritannia teadlaste sõnul moodustavad ebatervislike toitude reklaamid 49 protsenti kella kuuest üheksani eetrisse lastavatest reklaamidest. Uuringutest on selgunud, et telerist ja sotsiaalmeediast nähtud reklaamid mõjutavad laste toiduvalikuid ja -eelistusi.

Ülekaal või rasvumine lapseeas suurendab oluliselt täiskasvanueas diabeedi, südamehaiguste ja 12 erineva vähitüübi riski. Samuti on rasvumist seostatud neerpuudulikkuse, nägemishäirete ja depressiooniga. Suurbritannias on iga kolmas põhikooli astuv laps – 34 protsenti – rasvunud või ülekaalus. Tervise Arengu Instituudi hinnangul on Eestis iga neljas esimesse klassi astuv laps ülekaalus või rasvunud.

Praegu on kahjulike toitude reklaamid Suurbritannias keelatud vaid lastesaadete eel või järel ning lastele mõeldud veebilehtedel, kuid ekspertide hinnangul ei ole praegused regulatsioonid piisavad. Uuringutest on selgunud, et iga tund aega teleri vaatamist suurendab tõenäosust, et lapsed ostavad rämpstoitu 21 protsenti enam.

Üleskutset piirata rämpstoidureklaame toetavad arstid, teadlased ja mitmed organisatsioonid.

Ekspertide sõnul puutuvad lapsed ebatervislike toitude reklaamiga kokku nii teles kui ka sotsiaalmeedias ning seda tuleb oluliselt piirata, sest lapsed ei ole võimelised adekvaatselt hindama regulaarse ebatervisliku toitumise mõju nende tulevasele elule. Samuti on leitud, et ebatervislikult toituvad lapsed teevad väiksema tõenäosusega täiskasvanutena regulaarselt trenni. Ebapiisav füüsiline aktiivsus ja ebatervislik toitumine vähendavad oodatavat eluiga ning elukvaliteeti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles