Perearst Joller: koroonaviirus meenutab grippi (8)

PM Tervis
Copy
Perearst Karmen Joller

 
Perearst Karmen Joller  Foto: Eero Vabamägi

Uudise valguses, et kaitsemaskid on apteekidest ja ehituspoodidest koroonaviiruse hirmus otsa saanud, ütleb perearst Karmen Joller, et tõeliseks murekohaks on meil hoopis gripp.

«Uued haigustekitajad põhjustavad ikka inimestes hirmu – esiteks ei tea me nende pahalaste käitumist, teiseks puudub ravi,» kirjutab ta sotsiaalmeediakontol.

Joller tuletab meelde mõned faktid igapäevaelust:

  • Ülemiste hingamisteede ägedaid viirusinfektsioone põhjustavad rohkem kui 100 erinevat viirust. Mitte ühegi vastu neist pole ravi ja pole vajagi: meie keha saab hakkama.
  • Gripp tapab ainuüksi Eestis 50-100 inimest aastas. Erinevalt koroonaviirusest on gripivaktsiin olemas. 

«Koroonaviirushaiguse sümptomaatika meenutab grippi: kõrge palavik, väga halb enesetunne, kuiv köha; võib esineda ka kõhulahtisus, mida gripi puhul ei ole oodata.

Ka koroonaviirusel on tõenäoliselt kergema kuluga haigestumist, kuid sellised inimesed tõenäoliselt arstide vaatevälja ei satu. Ja tõenäoliselt paraneb suurem osa inimesi ka ilma ravita,» ütleb Joller.

«Meil Eestis ei ole kaitsemaskide kandmine kaitseks koroonaviiruse eest praegu küll vajalik, ja lisaks see ei anna ka piisavat kaitset. Aga maski võiksid ette panna köha ja nohuga inimesed selleks, et kaitsta teisi pisikute eest,» soovitab Joller.

Kindlasti tuleb pakendilt vaadata, kui kaua kestab maski kaitseefekt. Maskiga tuleb katta nii nina kui suu. Köhides või aevastades tuleb Jolleri sõnul käsivars ikkagi näo ette asetada, sest survega pääsevad haigustekitajad ka läbi maski.

«Koroonaviiruse profülaktika on täpselt sama, mida me niigi viiruste perioodil soovitame: peske käsi, hoiduge rahvarohketest kohtadest ja kokkupuutest ägeda haigusega inimestega, kui see on võimalik,» tähendab perearst.

Terviseamet on meedikutele edastanud tegutsemisjuhised, kinnitab Joller, ja kui Eesti inimestel on põhjust muretseda, antakse sellest kindlasti teada.

«Seniks aga jäägem kaineteks põhjamaalasteks ja kandkem ostetud maske selleks, et kaitsta kaasinimesi kõigi saja viiruse eest, mida me köhides ja aevastades levitame.»

Kommentaarid (8)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles