Teadlaste andmeil saab koroonaviiruse tõhusalt hävitada nende vahenditega (2)

PM Tervis
Copy
Koroonaviiruse puhangu epitsentris Wuhanis on osad tervishoiutöötajad nakatunud vaatamata kaitseülikonna ja maski kandmisele.
Koroonaviiruse puhangu epitsentris Wuhanis on osad tervishoiutöötajad nakatunud vaatamata kaitseülikonna ja maski kandmisele. Foto: Yuan Zheng/Utuku/Ropi/ZUMAPRESS.com/Scanpix

Kuna pole täpselt teada, kui kaua püsib uudne koroonaviirus saastunud pindadel ja objektidel elus ja nakatamisohtlik, siis puhastab ja hävitab Hiina keskpank sularaha, vahendab CNN. Siiski pakuvad mõned uurijad teiste koroonaviiruste käitumist uurides vihjeid.

Teadusajakirjas Journal of Hospital Infection avaldatud uuringu kohaselt püsivad koroonaviirused SARS ja MERS elututel pindadel – sealhulgas metall-, klaas- või plastpinnad – elujõulisena üheksa päeva, kui neid pole desinfitseeritud. Nakatuda võib saastunud pinda katsudes, seejärel suud, nina või silmi puudutades.

Puhastamine tavaliste majapidamistarvetega võib erinevaid uuringuid koondava analüüsi kohaselt koroonaviiruse, näiteks SARSi kahjutuks teha. Tõhusalt toimis viiruse inaktiveerimisel pindade desinfitseerimine ühe minuti jooksul 62–71-protsendise etanooli, 0,5-protsendise vesinikperoksiidi või 0,1-protsendise naatriumhüpokloritiga.

Uus koroonaviirus sarnaneb geneetilise materjali poolest 80 protsendi ulatuses SARSiga, mistõttu ei pruugi viimasega tehtud katsete tulemused kehtida täielikult COVID-19 puhul.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles