Kui kaua peab eriolukord kestma, et koroonaviiruse levik aeglustuks? (2)

PM Tervis
Copy
Nõuded peavad jääma paika veel mitmeteks nädalateks.
Nõuded peavad jääma paika veel mitmeteks nädalateks. Foto: Pixabay

Teadlased töötasid välja mudeli, mille abil on võimalik välja selgitada, kui pikalt peavad eriolukorraga seotud meetmed paigas olema, et Covid-19 epideemia vaibuks.

Väljaandes Social Science Research Network avaldatud uuringu käigus analüüsiti 36 riigi ning 50 USA osariigi andmeid Covid-19 epideemia peatamiseks mõeldud abinõude kasutamisel. Uuringus jälgiti kahte peamist näitajat: mitu protsenti suureneb iga päev nakatunute hulk ja kui palju aega kulub uute juhtumite kahekordistumiseks.

Teadlaste sõnul võib uute juhtumite arv olla eksitav ning seda on raske eri riikide puhul tulemuslikult võrrelda. Nakatunute arvu kasvuprotsent ning juhtumite kahekordistumise tempo annavad viiruse levikust parema ülevaate. Kahe näitaja põhjal koostatud mudeli järgi on viiruse levikul kolm staadiumit:

  • Mõõdukas levik: kasvuprotsent jääb alla kümne ning uute nakatunute hulk kahekordistub rohkem kui nädalaga. 

  • Kontrollitud levik: kasvuprotsent on alla ühe ning nakatunute hulk kahekordistub enam kui 70 päeva jooksul.

  • Peatatud levik: kasvuprotsent jääb alla 0,1 ning nakatunute hulk kahekordistub rohkem kui 700 päevaga.

Need kategooriad võimaldavad tervishoiutöötajatel ning analüütikutel olukorda paremini hinnata. Mudeli põhjal tehtud esialgsete arvutuste järgi kulub karmide meetmete rakendamise järel kolm nädalat selleks, et saavutada mõõduka leviku staadium, üks kuu, et saavutada kontrollitud levik ning 45 päeva, et viiruse levik taanduks.

Suuremates riikides võib etappide saavutamine võtta kauem aega ning palju sõltub sellest, kui hoolikalt jälgivad inimesed eriolukorra reegleid.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles