Teadlased õpetavad: milliseid reegleid tuleb järgida epideemia ajal toidupoes käies?

PM Tervis
Copy
Toidupoes tuleb järgida hügieeninõudeid.
Toidupoes tuleb järgida hügieeninõudeid. Foto: Shutterstock

On teada, et koroonaviirus võib püsida pindadel ja ka toidupakenditel mitu päeva, vahendab The Guardian. Harvardi teadlane Julia Marcus selgitab, kuidas peaksid inimesed end toidupoes käies viiruse eest kaitsma.

  • Vali ostlemiseks selline aeg, mil poodides on vähem rahvast, ning planeeri iga poeskäik detailselt ette, et see kulgeks võimalikult kiiresti. Eriolukorra ajal on mõistlik nädala toidukorrad ette planeerida ning selle põhjal koostada ostunimekiri. Võimalusel võiks läbi mõelda ka selle, kus nimekirjas olevad toiduained poes asetsevad, et vältida liigset edasi-tagasi käimist. Poes liigeldes tuleb hoida teistest ostlejatest ja kassapidajatest vähemalt kaks meetrit vahet.

  • Poodidesse on küll paigaldatud puhastusvahendid ja mõnel juhul ka kindad, kuid mõistlik on kaasas kanda oma puhastusvahendit, millega poodi jõudes käed ja ostukäru või korvi sang ära puhastada. Näo piirkonda ei tohi poes käies puudutada. Vältida tasub toodete letilt tõstmist ja tagasi asetamist või puuviljade ja juurviljade liigset katsumist. Samuti tuleks poes vältida nutitelefoni, kõrvaklappide või teiste isiklike esemete puudutamist, see võib oodata poeskäigu lõpuni.

  • Koroonaviirus ei levi toiduga, kuid võib püsida plastil ja papil kuni 72 tundi. Sellegipoolest ei ole toidupakendite desinfitseerimisvahendiga puhastamine ilmtingimata vajalik, sest viirusosakeste hulk pakenditel hävib kiiresti ning Marcuse sõnul on käte pesemine tõhusam kui iga toidupakendi pesemine. Käsi tuleks kindlasti pesta toiduainete külmkappi panemise järel ning vältida tuleks näo piirkonna puudutamist. Rutgersi ülikooli mikrobioloog Donald Schaffner on samuti toidupakendite puhastamise vastu, sest mitmed puhastusvahendid on inimorganismile ohtlikud ning ei ole sobilikud toiduainete puhastamiseks. 

  • Haigussümptomitega inimesed peavad püsima kodus ega tohi käia toidupoodides. Ka tavalise külmetuse puhul tuleks eelistada toiduvarude täiendamiseks kullerteenust või tuttavate abi, sest nõrgenenud immuunsüsteemiga inimestel on suurem risk viirusega kokkupuutel haigestuda. 

  • Koroonaviirusse nakatunutega kokku puutunud inimesed ei tohiks samuti avalikus ruumis liikuda, sest teadusuuringutest on selgunud, et koroonaviirust on võimalik põdeda ka väga väheste sümptomitega. Samuti tuleb arvestada viiruse peiteaega ning pärast kokkupuudet kaks nädalat karantiinis püsida.

  • Üle 60-aastased või kroonilisi haigusi põdevad inimesed peaksid toiduvarude täiendamiseks kasutama kullerteenust, et vältida viirusesse nakatumist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles