Teadlased: mõnel juhul teeb hingamisaparaat patsiendi seisundi hullemaks

PM Tervis
Copy
Mitmed COVID-19 nakatunud vajavad hingamiseks hingamisaparaati.
Mitmed COVID-19 nakatunud vajavad hingamiseks hingamisaparaati. Foto: Shutterstock

Haiglad tunnevad koroonaviiruse leviku tõttu muret hingamisaparaatide koguse pärast, kuid mitmed arstid hoiatavad, et kõik raskes seisundis patsiendid hingamisaparaati ei vaja ning mõnel juhul võib see seisundit hoopis raskendada, vahendab Fox News.

Mitmetes haiglates on hingamisaparaatide abil hingavate patsientide suremus keskmisest suurem ning teadlased üritavad välja selgitada, kas hingamisaparaadid on tõhus viis patsiente aidata. Ekspertide sõnul sureb 40-50 protsenti hingamisaparaati vajavatest patsientidest, New Yorgi linnas aga lausa 80 protsenti. Suurbritannias sureb 66 protsenti hingamisaparaati vajanud patsientidest. 

Põhjus pole veel teada ning teadlased arvavad, et ravi kulgu mõjutab oluliselt patsiendi varasem tervislik seisund. Samuti võib seisundit mõjutada see, kui halvas seisus patsient haiglasse jõudis. Mõned arstid kahtlustavad aga, et hingamisaparaadid võivad mõnel juhul patsientide seisundit raskendada ning vähendada immuunsüsteemi võimekust. 

Bakteriaalse kopsupõletiku korral võib patsient vajada hingamisaparaati vaid paar päeva, kuid arstid on mures, sest koroonaviiruse puhul venib see periood pikemaks. Patsiendid võivad vajada hingamisaparaati kuni kaks nädalat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles