Päevatoimetaja:
Marilin Vikat
Saada vihje

Neli levinud viga, mida oma toitumises vältida

Copy
Süsivesikuid ei peaks kartma.
Süsivesikuid ei peaks kartma. Foto: Toa Heftiba

Me kõik teame, et liigne suhkur on tervisele kahjulik. Mis on aga muud levinud vead, mida enamik meist oma toiduvalikutes teeb ja milline näeb välja tervislik toitumine? Tervisekampaania Taimne Teisipäev annab neli lihtsat  soovitust, mida oma toitumises tähele panna ja parandada.

Kuldreegel: vähemalt 5 peotäit köögi- ja puuvilju päevas

Kas teadsid, et ainult 2,2 protsenti Eesti elanikest järgib seda olulist soovitust ja saab toidust optimaalselt vitamiine ja mineraalaineid? Köögi- ja puuviljad võiksid saada sinu iga toidukorra loomulikuks osaks. See ei tähenda sugugi, et pead sööma vaid maitsetuid aurutatud köögivilju või toorsalatit. Kuidas kõlab tänaseks õhtuks näiteks köögiviljatäidisega ahjupaprika, kikerhernekarri või kevadrullid aedviljadega? Palju häid retsepte köögiviljadega leiad Taimse Teisipäeva retseptikogust.

Vähenda liha kogust – oma südame nimel

Eestlased söövad liha kaks korda rohkem, kui tervisele kasulik. Süües vähem liha, on sul ka palju väiksem tõenäosus haigestuda ohtlikesse ja levinud südame-veresoonkonnahaigustesse. Ehkki valgud on tervise seisukohast olulised, ei pea need sugugi pärinema vaid loomsetest allikatest. Tihti on loomsed valguallikad ka üsna kõrge rasvasisaldusega – asenda osa neist taimsete valkudega, mis on samuti väga tervislikud. Neid leidub eelkõige kaunviljades, nagu (kiker)herned, läätsed, oad, aga ka sojatoodetes ja täisteraviljades.

Kiudainete üllatavad kasutegurid

Kiudained on olulised seedimisele, kuid kasulikke omadusi on neil veelgi. Teadusuuringud kinnitavad, et piisavas koguses kiudainete söömine aitab kehakaalu langetada vähemalt sama tõhusalt, kui erinevad keerulised dieedid. Kiudaineid leidub vaid taimses toidus. Lisa oma toidulauale julgelt kaunvilju, köögivilju, pähkleid ja seemneid, marju ja puuvilju.

Ära karda süsivesikuid

Paljud inimesed püüavad tänapäeval süsivesikute osakaalu toidus vähendada. Süsivesikuid ei peaks aga kartma: need on meie peamine energiaallikas ja peaksid moodustama 50-60 protsenti päevamenüüst.

Asjatundjate sõnul on olulisem jälgida süsivesikute kvaliteeti kui kogust. Eelista süsivesikute allikana köögivilju, puuvilju, marju ja täisteratooteid. Söö vähem näiteks valget saia, kooke, küpsiseid jm maiustusi, mis on küll samuti süsivesikute allikad, aga ka ebatervislikud ja kaalutõusu soodustavad.

Tagasi üles