Suveks ilusad kõhulihased: personaaltreener soovitab harjutusi ja annab toitumisnõu

PM Tervis
Copy
Foto: Shutterstock

Kõhulihased ei ole ainult pilkude püüdmiseks, vaid aitavad hoida paremat kehahoiakut ja vältida vigastusi. Tervislik toitumine ja järjepidavus on kõhulihaste treenimise võti, kirjutab Insider.

Väljapaistvad ja ilusad kõhulihased on ihaldatud sobivuse sümbol, kuid tulemuse saavutamine võib olla lausa pettumust valmistav, kui tugineda valereklaamidele, mis lubavad näiteks ainult ühte harjutust tehes, saavutada silmapaistvad kõhulihased.

Kõige alus on toitumine

New Yorkis töötava personaaltreeneri ja House Of Zeuse asutaja Irving Hyppolite sõnul peaks valima tasakaalus toitumise ja järjepideva treeningu, et saada kõige kiiremini head tulemused. «Alustage toitumisharjumuste parandamisega, ärge proovige kohe rasva vähendada, keskenduge lihtsalt heale ja tervislikule toidule,» sõnab ta.

Toitumise jälgimine on võtmetähtsusega, eriti suvisemal ajal, kui on võimalus nautida grillpidusid, kokteile ja tänavatoitu. «Kui sööte valesti, pole vahet, kui palju kõhulihasteharjutusi teete. Te ei saa soovitud välimust,» lisab Hyppolite.

Kui toitumine on korda saadud, tuleks keskenduda sellele, et olla pidevas kalorite defitsiidis, mis tähendab, et tuleb kulutada rohkem kui tarbida. Samuti tuleb mõista, et ilusate kõhulihaste saavutamine ei käi kokku kaalust alla võtmisega, kaalunumber lihasmassi kasvades hoopiski suureneb.

Millised on õiged harjutused?

Harjutusi valides tuleb aeroobse treeningu kõrval teha ka jõutreeningut. Istessetõusud või jalatõsted treenivad vaid mõnda osa kõhulihastest. Parema tulemuse saavutamiseks peate töötama kogu keha keskosaga, sealhulgas küljed ja selg. Parimateks abilisteks oleksid harjutused nimega mountain climber, russian twist ja side plank.

Samuti tuleks treeningkavasse lisada raskustega harjutused, näiteks kükid või tõsted hantlitega. Just raskustega tõsted võimaldavad näha, kui tugev on teie keha südamik ehk kõhulihased. Boonusena põletavad sellised harjutused rohkem kaloreid ja aitavad keharasva kaotada.

Põhiline viga, mida inimesed teevad, on arvamine, et ainuüksi jooksmine ja raskuste tõstmine aitab viia soovitud tulemusteni. Kui soovite tugevaid kõhulihaseid, peate proovima ka teisi võimalusi, näiteks kardiotreeningut.

Tähtis on järjepidevus

Isegi kõige parem toitumis- ja treeningkava ei toimi, kui sellest kinni ei peeta. Tulemuste nägemiseks tuleb teha tööd ja olla väga järjekindel. Seal, kus lõpeb motivatsioon, peab algama distsipliin.

«Esimene samm on järjepideva ajakava loomine,» ütleb Hyppolite. «Kui proovite suhteliselt lühikese aja jooksul, näiteks mõne kuuga, suuri edusamme teha, siis püüdke treenida umbes tund päevas, viis päeva nädalas.»

Ideaalne trenn hõlmab soojendust, jõuharjutusi, kardiot ja venitamist.

Lisaks on oluline luua realistlikud eesmärgid ja neist kinni pidada. Kasuks tuleb hea planeerimisoskus ja ei tohi unustada ka puhkamist. Irving Hyppolite soovitab võtta rahulikult — vormi parandamine võtab aega ja keegi pole läbi kukkunud, kui tal suveks sixpacki pole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles