8 probleemi, mis on tingitud istuvast eluviisist (1)

PM Tervis
Copy
Istuv eluviis võib põhjustada mitmeid probleeme unega, rasestumisega ja ka seedimisega.
Istuv eluviis võib põhjustada mitmeid probleeme unega, rasestumisega ja ka seedimisega. Foto: Shutterstock

Istuv eluviis on küll esmapilgul mugav, kontoritoolil istumise võib koju jõudes vahetada diivanil istumise vastu, kuid tegelikult on pikaaegse istumisega seotud tõsised terviseprobleemid. 

2016. aastal avaldatud ulatusliku uuringu kohaselt võib 60 kuni 75 minutit mõõduka intensiivsusega treeningut, mis hõlmab ka kõndimist, aidata kehal neutraliseerida istumisega seotud negatiivseid mõjusid. 

Mayo kliiniku spordimeditsiini eksperdi Edward R. Laskowski sõnul võiks võtta iga 30 minuti järel pausi, et end korraks sirutada või näiteks telefoniga rääkides püsti tõusta. MSN News pani kirja märgid, mis viitavad sellele, et eluviis on liiga istuv: 

1) Tähelepanu hajumine

Illinoisi ülikooli Urbana-Champaigni teadlaste läbi viidud uuringu kohaselt on pikka aega diivanil istumisel tõsine kõrvalmõju. Uuringu tulemused näitasid, et need inimesed, kes istusid rohkem, nende tähelepanu hajus kiiremini. Uuringu tegemise jaoks kasutati EGG salvestisi, et mõõta ajus tekkivaid elektrilisi potentsiaale, samal ajal kui osalejad ülesannetega tegelesid. 

2) Meeleolu alanemine ja depressioon

Halb vaimne tervis võib minna üle depressiooniks. Istuv eluviis ei tekita kehale mingeid soove. Igapäevase treeningu või pikema kõndimise ärajätmine tekitab  vaimseid ja füüsilisi probleeme. 

3) Füüsilised ilmingud

Tom Holland, raamatu «The Micro-Workout Plan: Saavutage soovitud vorm ilma jõusaalita, vaid 15 minuti või vähemaga päevas» (The Micro-Workout Plan: Get the Body You Want without the Gym in 15 Minutes or Less a Day) autor, sõnab, et pikemaaegse istumise tagajärjel tekivad näiteks ümarad õlad, alaseljavalu, kaelavalu ja muud võimalikud igapäevaelu segavad valud. Need võivad suuresti tulla pingest, kuid ka lihaste vähesest liikuvusest. 

4) Istuva eluviisi negatiivne mõju laste saamisele

Istuva eluviisi tagajärjel on paaridel esinenud probleeme laste eostamisel. 2019. aastal läbiviidud uuringu kohaselt oli kogu päeva istuva meesterahva sperma DNA võimalik kahjustatuse oht kahekordne. 

5) Trombide tekkimine jalgades

Tromb võib tekkida seetõttu, et istute liiga kaua paigal. Olukord muutub ohtlikumaks, kui tromb liigub edasi kopsudesse või ajju. Tromb võib väljenduda turse või valuna, kuid on ka inimesi, kel pole sümptomeid. 

6) Halb unerütm 

Uuringud on näidanud, et igapäevane istumine on seotud vähemalt kuue erineva uneprobleemiga, mille hulka kuuluvad norskamine, liiga pikk uni, kehv hapnikuvahetus uneajal ja ebapiisav rahutu uni. 

7) Seedesüsteemi aeglustumine 

Istudes on kõht kokku surutud, selle tulemuseks on aeglasem seedimine. Samuti võivad esineda kõhukinnisus ja puhitused. Istuda võiks toolil sirge seljaga ning jalad täistaldadega maas, sel juhul hoidute kõhtu kokku surumast. 

8) Pidevad valud

Pikaaegne istumine võib tekitada valusid kogu kehas, kuid peamiselt jalgades, tuharalihastes, alaseljas, õlgades ja kaelas. Kiropraktik Andrew Bang sõnab, et kehv kehahoiak võib tekitada kroonilisi valusid. Kui kallutate ennast 2,5 sentimeetrit istudes ettepoole, kahekordistub raskus teie selgroolülidele. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles