Viis tervisliku toitumise müüti, millest peaks teadlik olema

PM Tervis
Uuendatud 13. jaanuar 2024, 09:02
Copy
Valge kartul ei ole ebatervislik toit, kui seda mõõdukalt tarbida
Valge kartul ei ole ebatervislik toit, kui seda mõõdukalt tarbida Foto: Shutterstock

Sotsiaalmeedias on väga palju informatsiooni tervisliku toitumise kohta, kuid mitte kõik olemasolevast informatsioonist ei ole tõene. Healthline pani kirja tervisliku toitumise müüdid. 

1. Rasvane toit on ebatervislik

See teooria on hakanud vaikselt küll taanduma, kuid on siiani inimesi, kes jälgivad madala rasvasisaldusega toitude dieeti, lootes, et see toob kasu üldisele tervisele. 

Rasvad on optimaalse tervise tagamiseks hädavajalikud. Pidev madala rasvasisaldusega dieetide järgimine võib tekitada terviseprobleeme, ka ainevahetuse kahjustamist. Uuringud on näidanud, et dieedid, mis sisaldavad normaalse rasvasisaldusega toite, on kaalu langetamisel palju tõhusamad. 

2. Hommikusöök on päeva kõige tähtsam söögikord

Öeldakse, et hommikusöök on päeva kõige tähtsam toidukord, siiski ei tasu alahinnata ka ülejäänud toidukordi. Uuringud näitavad, et vahelduv paastumine, mille käigus loobutakse hommikusöögist, on isegi kasulik. Sellist paastumist seostatakse näiteks parema veresuhkru kontrolliga. 

Kui hommikusöögist, ajutise paastumisel nimel, loobuda ei soovi, siis soovitatakse tõsta õhtusöök veidi varasemaks. Nii et õhtusöögi ja uue päeva hommikusöögi vahele jääks 14–16 tundi. 

Kindlasti tuleb meeles pidada, et paastumine ei ole mõeldud lastele ega teismelistele, samuti ei tohiks seda proovida rasedad ega imetavad emad. Nendele on söömine väga oluline energiaallikas. 

3. Kartulid on ebatervislikud

Toitumismaailmas antakse valgele kartulile tihtipeale kehv hinnang. Tuleb mainida, et ükskõik millise toidu, sealhulgas valge kartuli, liigne söömine võib põhjustada kehakaalu tõusu. Mõõduka tarbimise korral on tärkliserikkad kartulid väga kasulikud ja toitvad. 

Kartul on suurepärane kaaliumi, C-vitamiini ja kiudainete allikas. Lisaks täidavad kartulid rohkem kõhtu kui riis või pasta. Kõige tervislikum on nautida küpsetatud, mitte praetud kartuleid. 

4. Madala rasvasisaldusega tooted ja dieettoidud on tervislikud alternatiivid

Toidupoes või restoranis võib kohata toite, mille juurde on märgitud «kerge», «rasvavaba» jne. Kuigi need võivad kõlada tervislikult, tegelikult see siiski nii ei ole. 

Uuringud näitavad, et nn dieettoidud (näiteks batoonid) sisaldavad rohkem suhkrut ja soola kui tavalised vahepalad. Parem oleks valida vahepalaks väheke juustu, puuvilju, jogurit või pähklivõid. 

5. Tervislikult toituvad inimesed on peenikesed

Rasvumist seostatakse paljude terviseseisunditega, sealhulgas II tüübi diabeet, südamehaigused, depressioon, vähktõbi või isegi varajane surm. Haigusriskide vähendamine ei tähenda seda, et peaksite olema peenike. 

Kõige olulisem on oma keha aktsepteerida ning viia end parimasse vormi  tasakaalustatud toitumise ja füüsilise aktiivsusega. Iga inimese parim vorm on individuaalne. 

Rohkem terviseuudiseid saab lugeda tervis.postimees.ee leheküljelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles